+ MENY
2011 feb 21
6

Bra struktur i wordpress för hemsidan

När man bygger upp en hemsida är det sällan särskilt svårt att strukturera denna i början. Men med tiden växer kanske din sajt från 5 sidor till 10 och sedan kanske 200 sidor. Då är man glad att man från början tänkte till kring strukturen för hemsidan. Här ges ett möjligt förslag på hur man kan strukturera upp sin wordpress sajt med de verktyg som finns inbyggda i detta cms.

Målet med strukturen på hemsidan

Målet med detta förslag på möjlig struktur är tvådelad. Dels att kunna ge besökaren en bra och lättnavigerad upplevelse samt att skapa en struktur som sökmotorer förstår och upplever som tydlig. Så att dessa tycker att just din sajt ger besökare och användarna den absolut bästa upplevelsen. Det vanligaste sättet att bygga upp en wordpress sajt tycks vara att skapa sidor för mer statiskt innehåll och inlägg som ett inläggs- eller nyhetsflöde.

Jag anser att man dessutom bör strukturera sina inlägg under 3-8 övergripande kategorier där de viktigaste länkas från huvud- eller sekundärmenyn och där dessa sökmotoroptimeras med rätt metataggar och ges en huvudrubrik, kategoribeskrivning och där du särskilt lyfter fram de inlägg du vill lyfta fram. Då har man möjlighet att bygga en riktigt bra flödesstruktur för sin sajt som både besökare och sökmotorer uppskattar. På de sajter jag har jobbat med detta sätt har jag märkt att mina webbplatslänkar (Sitelinks: det som står under din sajt om du söker på dindomän.se) kommit mycket snabbare och landat närmare det jag önskar att de skall bli.

Sajtstrukturen visualiserad

I ett försök att beskriva detta för mig själv har jag utarbetat en flödesstruktur hur jag tänker mig att sajten skall utvecklas och struktureras:

Rätt seo-struktur för hemsida

Mitt förslag på hur man kan lägga upp strukturen på sin sajt i wordpress. Detta för att skapa en bra besöksupplevelse och lättförstådd struktur för sökmotorer

Detta sätt att se på en sajtstruktur är säkerligen ingen nyhet för dig som varit i sajtbyggarbranschen ett tag men kan säkerligen vara en bra grund för dig som är lite nyare på områden och sitter i planeringsfasen för en ny sajt. Det finns mängder av utmaningar på vägen när man skapar landningssidor, sökmotoroptimerar eller bygger ut innehållet men det är otroligt skönt att slippa ändra grundstrukturen i ett senare stadie (vilket jag själv bittert har fått erfara).

Noteringar för wordpress struktur

 • Jag anser att man bör bygga menynivån med hjälp av ett fåtal kategorier och sidor och strukturera inlägg under framförallt kategorierna. Anledningen till detta är att jag vill ha dessa som mina ”webbplatslänkar” i google. Vanligtvis brukar dessa webblatslänkar bestå av 3 – 8 stycken viktiga underkategorier och som skapas automatiskt av google efter att sajten funnits ett tag och om du har en bra struktur.

  sitelinks

  Mina webbplatslänkar dök ganska snabbt upp efter att jag strukturerat mina kategorier och givit dem en kort beskrivning. Den enda kategorin som inte kommit med är SEO.

 • Det bör inte spela någon roll för google eller besökare om de är inne på ett inlägg (single.php) eller en sida (page.php), man ser ju ingen skillnad. Dock kan det bli en viss skillnad i automatgenererade sitemaps där inlägg och sidor tillmäts olika vikt. Jag anser därför att detta bör följas och att merparten av alla artiklar bör vara gjorda som inlägg och där dessa kopplas till kategorier. Istället bör kategorierna optimeras mot ett visst innehåll och detta är något jag sällan ser utnyttjas fullt ut på webbsajter. Varför inte sökmotoroptimera sina kategorier och ha en kortbeskrivning av dessa. Läs gärna mer här.
 • Det finns även teorier om att en hemsidas trustrank höjs när kontaktuppgifter, policy och annat som skapar seriositet finns med i sidfotsavdelningen på varje sida. Jag har själv ingen aning om detta stämmer men upplever själv att jag tycker om när jag hittar sådan information där. Så ett förslag är att alltid ha med Om, kontakt, policy, information om cookies och sådant i sidfotsavdelningen (footer.php).

Mina tankar om ”förslaget”

Jag skulle vilja lyfta fram att resonemang ovan framförallt är ett förslag och kommer från mitt eget behov av att bygga rätt struktur från början. Det kan säkert finnas andra idéer om hur det kan eller bör göras. Så använd gärna kommentarerna nedan!

Läs också:

6 Kommentarer

 1. Trevlig läsning! Själv blev jag nyligen av med mina sitelinks efter ett plattformsbyte (blogger till wp). Hoppas dock att jag ska få tebax dem snart. Behöver dock fila lite på strukturen. Kategorier existerar inte i blogger, så det återstår lite jobb med att fixa till allt när man importerar så där en 1500 inlägg till wp. Men det blir nog bra till slut…

 2. Oskar skriver:

  Hittade sidan genom pusha, intressant läsning

  Men din artikel ”Bra sajtstruktur i wordpress” är väl ett inlägg? Antar att det är det, annars får jag tänka om:)

 3. websimon skriver:

  Kristoffer: 1500 inlägg kräver sin struktur 😉 Sitelinks kommer säkerligen tillbaka så fort google har fattat att något hänt..

  Oskar: haha, jepp detta är självklart ett inlägg som jag lägger under kategorin webbdesign. Inlägg, artikel, kärt barn har många namn…

 4. Fredrik skriver:

  Bra inlägg som vanligt Simon!

  Hur lång tid tog det att få dina webbplatslänkar i google?

 5. websimon skriver:

  Fredrik: jag vet inte exakt men upptäckte dem innan jul någon gång och det första inlägget publicerades precis innan sommarn tror jag. Så typ lite mer än ett halvår…

 6. ida skriver:

  Tack för superbra inlägg!! De är otroligt hjälpsamma inför förberedelserna av min websida. Man vill ju att den ska se så professionell ut som möjligt och nå ut till människor. NU förstår jag mer om vad som saknas och vad som behövs på sidan. Tack igen!

  mvh Ida

Comment