+ MENY
2010 Dec 1
13

Sökmotoroptimera kategorier i wordpress

I skrivande stund är jag mitt uppe i att bygga upp ett eget wordpress tema från grunden och har för tillfället snöat in på det här med kategorier i wordpress. Därför tänkte jag skicka ut en bloggpost om att sökmotoroptimera kategorier.

Varför sökmotoroptimera kategorier?

Man kan ju fråga sig varför man skall sökmotoroptimera kategorierna överhuvudtaget i wordpress. Man kan ju skapa sidor (pages) som går att sökmotoroptimera lätt och enkelt fylls med innehåll och man kan manuellt lägga in länkar och annat material. Men är man bloggare och producerar innehåll relativt regelbundet så kan det vara ganska jobbigt att hela tiden gå in och fylla på en samlingssida med innehåll eller ändra länkar och liknande. Enklare då att skapa en samlingsplats för en viss kategori av inlägg och kunna göra en vettig sökmotoroptimering av just denna kategorissida. Så detta får tjäna som en motivering till denna bloggpost och nu över till lite enkla tips och trix och ett lite mer avancerat kodrelaterat tips.

Två plugins gör kategorisidans sökmotoroptimeringen enklare

Ett mycket populärt gratisplugin för seo är All in One SEO Pack som jag tror många använder sig av om man inte som jag har Thesis där allt det är inbyggt (och mer därtill). Problemet som jag upplever i gratisversionen av detta plugin är att det inte finns inbyggt att sökmotoroptimera kategorier. Därför kan man ladda ned pluginet category seo meta tags där du får möjlighet att ställa in title, meta description och meta keywords för en kategori. Mycket bra för att sökmotoroptimera en kategorisida.

Med dessa två plugin kommer man alltså en bra bit på vägen. Tyvärr kan det i vissa fall vara svårare att ta ännu ett steg. Detta beror på framförallt det tema som man använder sig och vilka möjligheter som det finns i detta. I mitt tema thesis kan man nämligen välja att lägga in kategorinamnet som H1:a och en beskrivande text för kategorisidan. Detta har jag dock inte hittat i alla wordpressteman som jag har provat utan då syns endast kategorinamnet och då som en h2:a. Det jag vill ha på en kategorisida är alltså möjlighet att få kategorinamnet som H1:a och och kategoribeskrivningen som en text man optimerar mot det valda sökordet. Så går detta att ordna månne?

Lägg till en kategorisidans beskrivning

Ja det går faktiskt att ordna men jag vill varna för att gå in och rodda i källkoden till ditt tema i live miljö, gör det alltid lokalt på din dator och testa först. De flesta teman är olika byggda och det kan lätt bli pannkaka av det hela och det är inte värt att riskera detta i live miljö. Jag skall ändå försöka göra en så tydlig beskrivning som möjligt av denna process. Hittar du fel i min beskrivning så kommentera gärna då jag inte vill skicka ut felaktigheter på nätet.

Om du inte ens har en kategoribeskrivning på din kategorisida så behöver man gå in i archive.php och lägga till lite kod. Följande kod är skulle man kunna lägga in:

<h1><?php single_cat_title(); ?></h1>

single_cat_title() anropar den valda kategorins namn och vi lägger h1 taggen runt denna för att göra den till den viktigaste rubriken. Här är det viktigt att inga andra rubriker krockar med denna h1:a på din sida. Man skall bara ha en h1:a per sida.

Vill du även få ut kategoribeskrivningen för att få mer sökmotoroptimerad text på din kategorisida använder du följande kod:

<div id="cat_desc"><?php echo category_description(); ?></div>

Div taggen får man sedan gå in och styla efteråt för att få rätt design på det hela. echo category_description() är en funktion i wordpress för att skriva ut kategoribeskrivningen.

Sammanfattning

Det kan återigen vara värt att poängtera att göra dina test lokalt om du är osäker på koden och hur wordpress är uppbyggt. Det kan också vara så att allt ovan redan är färdigt i ditt tema och att du endast behöver gå in och fylla ut information i din kategori. Kolla detta innan du sätter igång! Jag hoppas också att detta kan vara till hjälp när du förbättrar din blogg!

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

13 Kommentarer

 1. Nabil skriver:

  Jag optimerar vissa av mina kategorier. Googla ”länkbygge” t.ex.

  En annan grej som kan vara värd att nämna är att det finns risk för att man straffas av Google (duplicerat innehåll) då innehållet inte bara går att hitta på framsidan, utan även på kategorisidan.

  Min lösning på det problemet var givetvis canocial-taggen, men även att visa unikt innehåll i form av utdrag på mina kategorisidor.

  En sak till bara. Archive.php gäller inte alla teman. Jag använder mig av ett tema vid namn Coraline. Skaparna av WordPress har kodat det och det är kodat på ett ytterst avancerat sätt i mitt tycke. Jag behövde pilla i min loop.php.

  Så ifall inte filerna du tipsar om funkar – kolla i loop.php – men gör så lokalt då jag förstörde min blogg flera gånger om 😉

 2. Benny skriver:

  Att optimera kategorier är något jag också börjat gå över till. När man optimerar kategorisidor ska man även tänka på att göra dem så unika som möjligt för att undvika duplicate content. Det kan man göra genom kategoribeskrivningar som du säger, ett till tips är att inte skriva ut bloggpostinnehållet på kategorisidan.

 3. webSimon skriver:

  Hej Nabil och Benny! Tack för att ni påpekade en sak jag glömde skriva, det är ju som sagt mycket viktigt att man har kategorisidan inställd på att bara visa the_excerpt() (ett utdrag eller vad det kallas på svenska..). Det kan verkligen bli risk för duplicate content om arkivsidorna visar hela blogginlägg.

  Nabil, det är ju helt rätt att arkivsidan (kategorisidan) ibland heter helt annorlunda saker, bra att du påpekar!

 4. Håkan skriver:

  Det här är faktiskt en grej som jag länge hade glömt på min sida men när jag väl arbetade lite med kategorisidorna så gjorde det faktiskt ganska så stor skillnad. Precis som nämnts tidigare så tog jag excerpt på blogginläggen så att det inte skulle bli duplicate content och varje kategorisida har dessutom får lite unik inledande text. Det verkar vara godis för sökmotorerna :)

 5. websimon skriver:

  Håkan: Det låter bra det att det är godis för sökmotorerna… :-)

 6. Stefan Nilsson skriver:

  Själv har jag en PHP-fil med samtliga information om varje kategori såsom beskrivning, bild, länk, skådespelare, etc. på omTVserier. Väldigt underligt egentligen att WordPress inte har inbyggt stöd för att optimera sina kategorier.

 7. webSimon skriver:

  Stefan: Det finns enligt min mening allt stöd som behövs för att sökmotoroptimera kategorier i wordpress. Dock så finns det en del teman som inte använder sig av det stödet. Varför vet jag egentligen inte men jag antar att det glöms bort en del? Kanske att man sällan tror att det är meningsfullt att använda seo på kategorier?

  Jag har börjat att seoa kategorierna på den här bloggen och det skall bli intressant att se hur väl det slår ut i längden…

 8. Stefan Nilsson skriver:

  Det jag i huvudsak saknar är möjligheten att lägga in custom fields även på kategorisidorna. På så vis skulle man enkelt kunna skapa en mall i temat.

 9. websimon skriver:

  Stefan: Det går att lägga in custom fields på en kategorisida! Ett sätt att göra detta är att använda kategoribeskrivningen och anropa den i början av archive.php, lämpligen efter rubriken då om jag förstår ditt behov rätt. Som jag nämner in inlägget så använder du då echo ’category_description’;

  Möjligtvis kan jag ha förstått ditt behov fel 😉

 10. Sebastian skriver:

  Bra tips, blir att sätta sig och optimera kategorierna. Borde man inte göra likadant med etiketter?

  • websimon skriver:

   Hej Sebastian, du kan göra likadant med etiketter men jag skulle nog inte rekommendera det. Vanligtvis har man rätt många etiketter och det kan lätt bli många sidor med liknande innehåll och en liten risk för duplicate content.

 11. Johnny skriver:

  Bra tips! Tror jag fick till det. Men exakt hur och vart lägger man in ”excerpts” så det blir rätt? (nybörjare)

  • websimon skriver:

   Hej Johnny, det är svårt att svara på då jag inte vet hur du menar exakt. Men jag skall försöka svara så ”generellt” som möjligt och sedan kan du fråga mer om jag inte svarar på rätt sak.

   Jag tycker personligen att alla kategorisidor skall bestå av excerpts (utdrag) ur inlägg ur den kategorin. Anledningen till detta är att det minskar risken att du råkar ut för att många sidor har liknande innehåll (duplicate content). Detta är inget som google uppskattar särskilt mycket och gör att dina kategorisidor blir svagare ur sökmotorperspektiv. Försök istället att skriva dina inlägg utifrån tydliga och välstrukturerade kategorier och det kommer säkerligen att belönas.

Comment