+ MENY
2023 jan 30
27

Pedagogiska appar för barn

För mig som har barn i skolåldern så dyker det ständigt upp utmaningar som jag tror de allra flesta föräldrar känner igen. Det är skärmtid, appbegränsningar, spelappar, sociala appar och allt däremellan som skall hanteras på ett vettigt vis.

I alla fall startas många processer igång med kunskapsinhämtning, frågor om hur andra gör och diskussioner med barnen. Det är ju en mycket svår djungel att navigera i för barnen innan det kritiska tänkandet är fullt utvecklat för att hantera liknande saker.

Ett sätt att tänka kring detta här hemma hos oss är att fundera på vad som både är kul appar och vad som gör att även skolarbetet gynnas. Allt skall ju förstås inte bara vara ”hårt plugg” utan målet är väl att kombinera nytta med nöje. Så här kommer lite tankar och idéer kring vad som (i alla fall vi) har diskuterat.

Test av Duolingo Math

Själv driver jag ju en mattetjänst för äldre barn (16-19) där man framförallt behöver en dator för att få en fullvärdig översikt över många av de teoretiska begreppen. När man börjar med matematik så kan utrymmesbegränsningen dock vara bättre för små enklare problem. Så vi testade Duolingo math (app store). Duolingo har redan en mycket väl utvecklad språkapp som är väldigt framgångsrik. Det märks för gränsnittet är moget, fungerar och är lättanvänt. Det vi saknar är kopplingen till den svenska skolan. Barnen behöver inte bara nya uppgifter, de behöver framförallt känna att de förstår det som lärarna pratar om i skolan.

Både digitalt och fysiskt

Jag googlade först på pedagogikpresenter och hittade en första lista här: https://www.presenttips.se/blogg/10-pedagogiska-presenter-till-barn inom kategorin leksaker. Tyckte att några av dessa presenter var bra idéer för kommande födelsedagar. Även om inte allt känns intressant så ger det lite idéer för fortsatta vägar framåt.

En sådan reaktion hemma hos oss är att Lego med vissa av sina legobyggen nu bara ger ut en digital bygganvisning. Barnen (och föräldrarna) tyckte detta först var mycket dåligt och ovant. Det finns något härligt med att hålla i fysiska föremål. Men något säger mig att detta ändå är vägen framåt att kunna kombinera det fysiska med digital teknik. Att kombinera dessa kommer att ingå i stort sett alla arbete i framtiden. Att legoappen sedan innehåll länkar till alla andra av deras produkter kanske inte är riktigt lika intressant utan mer en distraktion.

Ett slag för minecraft

Jag skulle även vilja tipsa om att använda minecraft för att få inspiration i skolarbetet. Minecraft är ju som en stor digital byggvärld där man i princip kan bygga vad som helst.

Häromdagen skulle det byggas villor här hemma och snabbt hittade äldsta dottern bilder och ritningar på lyxvillor.

Efter några timmar hade hon tagit sig igenom alla pooler, badrum, sovrum och vardagsrum. Så det var dags för visning och hela familjen samlades och diskuterade igenom byggena. Väldigt roligt och definitivt väldigt lärorikt!

27 Kommentarer

  1. porno skriver:

    Hi, do You know antyhing regarding computer speakers and dell computers or apple computers? If not check my blog plymouth computer repair. If You are looking for dog groomers that site recommended by national dog groomers association.

Comment