+ MENY
2010 nov 15
4

Visa HTML kod på hemsida och wordpress

Ibland vill man gärna visa html kod på sin blogg eller hemsida och jag har själv irriterat mig då och då att detta skall vara så krångligt. Till slut har jag hittat sajter och plugin som hjälper mig att enkelt kunna visa html på en html sida.

Visa HTML på en hemsida

Om du inte kör wordpress eller något annat cms så kan man skriva om alla taggar till html entities istället. Detta är dock löjligt tidskrävande. Så tidskrävande att man oftast ger upp på vägen. Som tur är har någon glad programmeringsnisse därute fixat detta åt oss. På den här sidan kan du enkelt klistra in din html/css/php och få den konverterad till tecken där taggarna inte konverteras till html. När du sedan klistrar in den på din sida kommer webbläsaren göra om den till html kod som någon annan kan klistra in på sin hemsida. Det finns massor sådana här konverterare. Så gillar du inte denna kan man alltid leta vidare.. 😉

Visa HTML i wordpress

I wordpress är detta självklart ännu enklare med hjälp av ett plugin som RAW HTML. När du väl installerat pluginet så är det enda du behöver göra att skriva i [raw]..[/raw] så kommer det som finns mellan BB koden att se ut som html. Exempelvis skulle man kunna lägga in en länk eller liknande enligt detta så att det ser ut så här:
<a href="http://websimon.se" title="en blogg om entreprenörskap">WEBSIMON</a>

Om man vill kan man även använda så kallad förformaterad text (taggen ”pre”) och markera den text du vill använda som kod. Det gör jag ofta i detta tema thesis och det fungerar bra för att visa kod.

Vilken nytta har man av detta?

Nu kan man ju fråga sig vilken nytta man har av detta som internetmarknadsförare? Själv använder jag detta till framförallt länkbeten eller banners som man lägger upp i olika sammanhang. Exempelvis har jag en illustrationsbank med gratis illustrationer där den som vill (och inte orkar att ta en skärmdump) kan använda sig av koden. Som tack får jag också en länk….

4 Kommentarer

 1. Nabil skriver:

  Jag har implementerat något liknande på min sida om converse skor. Detta utan hjälp av tillägg i någon form. Allt som krävdes var att jag skrev koden och markerade den med ”blockquote”-taggen. Sen var det kirrat!

 2. webSimon skriver:

  Hej Nabil, men blockqoute – taggen är väl ändå till för att visa på ett citat med intendering av just det citatet? Det kanske kan fungera om css:en i ett specifikt wp-tema ställt in den taggen annorlunda men mig veteligen fungerar inte blockqoute taggen för att istället visa kod?!

 3. Coco skriver:

  Alltså va? ASCII kod? Inlägget är extremt förvirrande. Jag antar att du menar HTML-entities och inte ”ASCII-kod”.

  För att visa kod på en webbsida bör man för det första använda -taggen för att få med formateringen som annars försvinner, och sedan bör man mycket riktigt som du påpekade, använda sig av någon konverterare som ändrar om från vanlig text till html-entities. Men inte alla bokstäver/symboler behövs ändras utan de enda två som behövs konverteras är , i och med att de används av HTML för att bygga taggar.

Comment