+ MENY
2011 mar 3
2

Med tomatens hjälp mot effektivitet – Intervju med Staffan Nöteberg

Att vara effektiv och strukturerad framför datorn är inte alltid det lättaste. Det blippar till på twitter eller facebook, man skall bara kolla epost eller hur den där besöksstatistiken ser ut.

I mitt eget sökande efter rätt arbetssätt har jag hittat fram till pomodorotekniken och nu även läst boken om detta av mjukvarutvecklaren, programmeraren och pomodorexperten Staffan Nöteberg . Eftersom jag tidigare har skrivit om pomodorotekniken här på bloggen tänkte jag istället att det är mer intressant, både för er läsare och mig själv, med en intervju med författaren. Så jag skickade iväg några frågor till Staffan som jag funderade på under tiden som jag läste boken.

Intervjun

– För vilka aktiviteter/yrkesutövningar passar pomodorotekniken bäst?

Pomodorotekniken passar för alla som jobbar på kontor. Även chefer eller projektledare som får många oväntade aktiviteter under dagen kan redan på morgonen välja några saker som de helst vill bli klara med. Om du är stressad inför en deadline eller har svårt att komma igång så är Pomodorotekniken den perfekta medicinen.

– Vilket är det största misstaget/felet de flesta gör när de använder sig av pomodorotekniken?

Det vanligaste misstaget som nya Pomodoro-användare gör är att de försöka optimera metoden innan de har börjat. De letar t ex efter speciella klockmjukvaror och att-göra-mallar på webben. Eller så har de för höga ambitioner med estimering och olika längder på iterationerna. Det är bättre att börja enkelt med en äggklocka, tre blanka papper och en blyertspenna. Först efter ett par veckor finns kunskap för att anpassa metoden.

– När passar inte pomodorotekniken särskilt bra?

Pomodorotekniken passar inte bra när man avsiktligt vill undvika målinriktade aktiviteter. T ex när man leker med barnen, ligger i swimmingpoolen eller gör något annat enbart i syfte att koppla av.

– Vilken är den enskilt största fördelen att använda pomodoro?

Den största fördelen med Pomodorotekniken är att man blir medveten om vad man gör och därför kan fatta medvetna beslut. Utan Pomodorotekniken blir det lätt så att veckan har gått, jag kämpade hela tiden, men det viktigaste blev ändå inte gjort – och jag begriper inte varför.

– När man väl kommit igång och har flow och allt bara flyter så kan det kännas ganska irriterande att sluta när klockan ringer, bör man ändå ta en paus då?

Ja, man ska alltid genast ta rast när det ringer. Det finns en rad anledningar till det. En kort rast gör inte att jag glömmer allt – efter rasten kan jag fortsätta där jag var när klockan ringde. Rasten gör att jag kan återladda hjärnan och även att min hjärna får möjlighet till bakgrundsprocessning. Människor älskar rytm – den gör oss trygga och effektiva. Flow betyder att jag är väldigt inne i något, men om jag lyfter blicken så kanske det visar sig att det inte var den viktigaste aktiviteten. När jag är i flow är jag dessutom så koncentrerad att jag inte kan avgöra om jag är effektiv. Att ta rast medan jag ännu är sugen på uppgiften gör att jag också gärna fortsätter efter rasten.

– Vilket råd skulle du vilja ge alla nybörjare på pomodorotekniken?
Börja enkelt. Använd inte estimering till att börja med och gör inga andra optimeringar eller anpassningar innan du har provat ett par veckor på det sätt som jag beskriver i boken. Risken är annars att de höga ambitionerna gör metoden för tungrodd och att du snart hoppar av.

Här tackar jag Staffan för dessa svar och tackar för att han ställde upp på detta. Kanske tog det en pomodoro att svara på mina frågor? Jag kan rekommendera boken som du tex kan köpa hos Adlibris.

Mina egna reflektioner om pomodoro

Det är inte alltid metoden fungerar. Det är framförallt när jag jobbar enskilt med utveckling, artikelskrivning och programmering som det verkligen fungerar. I möten eller situationer där samarbete med andra är inblandat har i alla fall jag inte sett att det här skall kunna fungera.

Själv tänker jag ändå fortsätta att lära mig mer om denna teknik för jag upplever verkligen att jag blir mer effektiv och mindre stressad samtidigt. Den har definitivt en motverkande effekt mot prokrastinisering (skjuta upp saker man borde göra) och gör att man likt pavlovs hundar blir lite betingad. När klockan snurrar upp, i mitt fall på mobilen, så är det som att man känner att nu skall jag bara fokusera på just denna uppgift. Och det är verkligen skillnad på att jobba i 25 minuter och att jobba fokuserat i 25 minuter.

Pomodorolänkar

Besök Staffan Nötebergs blogg: http://blog.staffannoteberg.com
Kolla in vad Staffan jobbar med http://www.staffannoteberg.com
Följ Staffan på Twitter: http://twitter.com/staffannoteberg

2 Kommentarer

  1. Fredrik skriver:

    Bra intervju! Blir riktigt sugen att läsa mer om det här nu.

  2. websimon skriver:

    Kul Fredrik, boken är verkligen bra som bollplank när man jobbar vidare målstyrt mot att bli mer effektiv och produktiv. Det tar dock mer tid än man initialt trodde att förstå hur den (till synes) enkla metoden fungerar.

    Det handlar också mycket om att hela tiden medvetandegöra sig om sin egen process och vad som är viktigast just nu..

Comment