+ MENY
2012 aug 1
5

Att strukturera ensamarbete mer effektivt

Alla som jobbar framför datorn, har eget företag, och satsar på utveckling vill väl vara så effektiva som möjligt. Men det är förstås inte helt lätt alla gånger att i racerfart producera allt det där som du säkerligen skulle önska att du kan producera. Här vill jag dela med mig av några av de metoder jag själv aktivt försöker att jobba med. Har du själv ett eget tips så kommentera gärna.

Är ensamarbete det mest effektiva sättet?

Förra hösten började jag själv att några dagar i veckan sitta hemma och jobba då jag gick ner på halvtid i min lärartjänst. Själv skulle jag inte kunna gå ner mer tid utan att veta att jag hade ett kontor att gå till om dagarna där det fanns fler människor. Jag trivs bland andra och tycker att livet blir en aning roligare med arbetskamrater så om jag skulle slänga mig ut i heltidsföretagande så skulle jag vilja ha ett kontor.

Sedan tycker jag att vi kan ifrågasätta hur kreativ och effektiv en företagare blir utan input från andra människor i sitt arbete. Visserligen finns alltid mer störningsmoment på en arbetsplats samtidigt som det ur diskussion och samarbete ofta föds bättre produkter och idéer. Men kanske det är en annan diskussion än det här blogginläggets, så över till hur man kan effektivisera sitt ensamarbete.

Den där hjärnan och att använda den

Datorarbete kräver oftast ganska hög nivå av logisk koncentration. Det är relativt tekniskt särskilt om det handlar om kodning, webbdesign eller artikelskrivning av relativt tekniska saker. Själv har jag under en längre tid försökt att tillämpa pomodortekniken för att på ett naturligt sätt fokusera under 25 minuter för att därefter vila hjärnan, sträcka lite på kroppen och slappna av i 5 minuter, och därefter fokusera i 25 minuter till. Själv tycker jag att det fungerar bra och det är också ett bra sätt att mäta av att jag har fått saker gjort under dagen. Det finns självklart andra metoder eller tidsintervall att jobba med. Det viktiga är att fokusera under en period och sedan vila hjärnbanorna.

Spåra det du gör och utvärdera

I perioder vill jag också se till att utvärdera de aktiviteter jag gör för att hålla fokus på de mål jag sätter upp halvårsvis. Även här använder jag ett verktyg och det jag använder heter Toggl för att spåra min tid. Jag fick rådet att börja med det från min ena bror som är senior utvecklare och framförallt är det intressant att titta på efter en period då man har använt det. Jag försöker då ställa frågor om jag har fokuserat på rätt saker? Finns det säker jag kan skära bort som inte fyller någon funktion?

Även här finns det förstås andra verktyg att använda sig av en just Toggl. Själv hamnade jag i det för att jag tyckte det var enkelt att komma igång med och hade en smidig statistikfunktion. Tror dock att ett vanligt excelark hade fungerat lika bra.

Sköt om din kropp

Den som sitter mycket framför datorn blir stel. Jag blir väldigt stel och har i perioder haft vissa problem med det som kallas för musarm. Och har jag ont blir jag förstås mindre effektiv och kan jag inte jobba alls får jag inga pengar till hyran.

Det finns förstås mängder av metoder att motverka belastningsskador som har sin grund i stillasittande datorarbete. Mitt egna sätt är att använda 2 möss, försöka att gymnastisera i mina pomodoropauser, ha en bra stol och när nöden så kräver använda mig av voltaren 😉

Effektivisera mer – Dina tips

Nu kanske du har ett eget tips till mig eller till de som läser det här blogginlägget, dela gärna med dig av dessa i kommentarsfältet nedan.

5 Kommentarer

 1. Stefan Nilsson skriver:

  Rekommenderar varmt RescueTime i bakgrunden för att få statistik över exakt hur många minuter du lägger i varje program och sajt. På så vis blir det enkelt att fråga sig om det verkligen är värt tiden eller om du bör tänka om och kanske sluta använda ett program eller minska tiden du lägger på det. Själv la jag åtskilliga timmar på RSS, bloggar, forum och MSN vilket gjorde att jag höll upp en månad förra året.

  Nästa program är Concentrate för Mac. Genom att köra igång det så blockerar jag effektivt utvalda sajter och program så att jag inte ens kan starta dem. Otroligt effektivt för att motverka slentrianmässig koll av mail och RSS stup i kvarten.

  • Simon skriver:

   Tack för tipsen Stefan, jag laddade ner RescueTime och skall köra det ett tag och se hur det fungerar. Jag är själv ganska beroende av olika rss flöden men kollar mest de via mobil när jag inte har så mycket annat för mig.

   Däremot tycker jag ofta mail och att svara på mail är en ganska stor tidstjuv.

 2. Kristoffer skriver:

  Kör Toggl jag också och det är guld värt!

  Det är alltid intressant att fundera över sin egen effektivitet. Kan man producera mer, utan att för dens skull lägga ner mer tid?

  Stefan: Concentrate låter intressant. Måste testas.

 3. Thomas skriver:

  Tak for en rigtig god artikel. Til tidsregistrering vil jeg også anbefale at tage et kig på TimeSheet Reporter (http://www.timesheetreporter.com), der gør det muligt at registrere tid via din Outlook kalender.

  Mvh.
  Thomas (dansk)

Comment