+ MENY
2013 nov 15
3

Att ändra en vana

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på vad som är goda vanor för en entreprenör. Motiveringen bakom funderingen är enkel. Jag tycker mig ha några idéer som jag tror på men problemet med (förhoppningsvis) goda idéer är ju alltid att de leder till en massa jobb.

Jag behöver helt enkelt få en massa saker gjort, framförallt behöver jag få rätt saker gjort med fokus på utveckling och att växa. För att klara detta behövs goda entreprenörsvanor. Den här artikeln skriver jag framförallt för att få mina egna tankar kring goda vanor för en entreprenör på pränt samt att reda ut hur man hur man effektivast förändrar en vana.

Vetenskap! Antal iterationer för att ändra en vana

Så hur kan man egentligen ändra en vana och hur lång tid tar det?

Enligt en Brittisk studie, gjord 2009, så tar det 66 dagar i genomsnitt att förändra en vana eller att skapa en ny vana. Ibland kan det ta så lång tid som upp till 254 dagar, antagligen för att vanan känns extra svår att förändra eller skapa.

Jag har själv prövat att ändra mindre vanor. Exempelvis har jag börjat att borsta tänderna innan frukost (min tandläkare här i göteborg säger att det är bättre för mina stackars tänder) istället för efter och det tyckte jag var ganska svårt. Det tog säkert uppåt 3 månader innan det var relativt självgående.

Men nu skall det här förstås inte handla om att ändra sina hygienrutiner utan om förutsättningarna för att skapa goda entreprenörsvanor.

Få saker gjort (eller att få rätt saker gjort)

Häromveckan slängde jag ut en fråga på twitter om att vad som egentligen är goda entreprenörsvanor. Jag fick tyvärr inte så många svar men ett av dem var just att få saker gjort.

Det är inte särskilt svårt att göra saker. Svårare är det att få rätt saker gjort.  Du kan fylla ditt arbetsliv med massor av saker. Frågan är hur man fyller det med rätt saker. Det är här jag tänker att jag skulle vilja få en större klarhet kring i mitt eget företagande. Att mer naturligt ha ett större fokus i alla dagliga rutiner på helt rätt saker.

Ibland kan jag bli avundsjuk, på ett enligt mig bra sätt, på företagare och entreprenörer som så snabbt kan få igång en verksamhet eller utveckla en verksamhet och direkt vet vad de skall fokusera energin på. Jag får känslan av att de vet något som inte jag vet men som jag önskar att jag själv visste. Det är någon erfarenhet som de har som jag själv saknar. Där jag yrar runt och testar saker som inte är resultatskapande lyckas de istället direkt att fokusera på rätt sak.

Jag inbillar mig att det finns en slags tyst och outtalad kunskap som jag önskar att jag kunde lära mig mer om. Frågan är hur man hittar fram till denna?

Snark… En ny vana

Jag har i alla fall bestämt mig för att nästa vana att förändra i mitt eget liv är tiden som jag går upp på morgonen. Det här är mer eller mindre nödvändigt då jag har en dotter som gärna går upp innan solen. Men det finns också en längtan hos mig själv att bättre kunna utnyttja morgontimmarna än vad jag gör idag. Jag har alltid varit en person som tycker att en sovmorgon är en god idé men det kanske inte är det bästa för en företagare som vill utveckla sitt företagande.

Så nu försöker jag att släpa mig upp tidigt på morgonen, undvika att titta på vraket i spegeln,  för att därefter ge mig av till kontoret för dagens arbete. Förhoppningsvis kan detta till slut bli en bra vana.

Dina tips på goda vanor för entreprenörer

Skulle tycka själv att det hade varit mycket givande om du vill dela med dig av dina egna tips om goda vanor för entreprenörer! Vilka dagliga vanor är det egentligen som  är skillnaden mellan succéresultat och mediokra resultat?

 

3 Kommentarer

  1. Danne skriver:

    Håller med, är svårt att fokusera och göra jobbet när man får en bra idee! Oftast är det roligast att komma på nya ideer, men sen tar motivationen slut när det ska genomföras..

Comment