+ MENY
2011 jan 17
9

Pomodorotekniken

Den senaste tiden har jag försökt tillämpa pomodorotekniken för att öka min egen effektivitet och produktivitet. Så här kommer ett blogginlägg om vad jag tycker detta ger för output i mitt arbete.

Pomodoro – så här fungerar det

pomodoro - tekniken

Jag använder en Iphone app att mäta tiden som helt enkelt heter pomodoro. Rekommenderas!

Tanken med pomodorotekniken är dela in sitt arbetspass i 4 segment om 25 minuter med 5 minuters paus mellan varje pass. Efter fyra pass tar man en längre paus på 30 minuter och sedan påbörjas nästa fyra pomodoros. Det är då viktigt att stunderna med paus ägnas åt något som gör att du slappnar av och vilar tankearbetet. Man kan ta en kopp kaffe, ta lite luft utomhus eller något annat trevligt som stannar upp motorn i skallen.

Tekniken är utvecklad på 80 – talet av Francesco Cirillo och är baserad på idén att kortare pauser gör att du blir mer effektiv då hjärnarbetet får vila. Ordet Pomodoro kommer väl frå+n italienskans ord för tomat och används antagligen för att man ofta använt tomater som en slags äggklocka.


Pomodoroteknik – nyttan med tidsplaneringen..

Den här tekniken fungerar framförallt när man jobbar med teknisk utveckling framför datorn. Dvs arbeten där man i stor utsträckning planerar sin tid helt på egna villkor och där ingen annan än man själv kan se till att arbetet blir utfört. Ganska likt en webbentreprenörs arbete alltså. Jag själv kan tillämpa tekniken när jag jobbar hemma med företagets dagliga vanor med att skapa innehåll eller fixa kod eller design. Det skulle dock vara nära nog omöjligt att tillämpa i min lärartjänst eller när jag utvecklar genomgångar med mattehjälp där man spelar in och där det helt enkelt blir bättre om jag har hela timmar med lugn och inga småpauser.

Jag använder gärna min Iphone till att mäta pomodors. Kolla gärna in mer om Iphone och Iphone 4 tillbehör.

Vad har jag lärt mig med pomodoro?

Jag utvärderar fortfarande det här sättet att arbeta på och vet inte säkert att jag kommer att fortsätta med det ännu. Just nu känner jag också att den största vinsten och personliga utvecklingen har varit att jag har blivit mer medveten om hur lång tid det varje moment man planerar egentligen tar. Det har helt enkelt blivit enklare att göra en rimlig planering över en dags arbete och vad jag kan förvänta mig (av mig själv) att hinna med.

Jag lämnar mer sällan arbetet med en känsla av frustration över att jag inte hann med det jag ville. Tekniken verkar för mig både som planering av dagen men utvecklar också ett bättre sinne hos mig själv för vad jag egentligen klarar av och inte klarar av under en viss tid. Jag är helt enkelt rätt dålig på att planera rätt. Kanske blir jag bättre nu 🙂

Läs mer om Pomodoro

Läs mer från denna blogg

9 Kommentarer

 1. Nabil skriver:

  Ett hett tips är ju att tanka ner Pomodoro till ens dator 😉

 2. websimon skriver:

  Nabil: Jag kör mobilen, dels för att jag har själva todolistan på datorn och halvårsplaneringen där också 😉 Det blir för mycket fönster liksom, haha

 3. websimon skriver:

  Henrik Staaf: Tack! Det kommer säkert att vara till nytta för min egen spretiga tankeprocess…:-)

 4. Fredrik skriver:

  Bra och inspirerande inlägg Simon! har inte provat detta själv men låter lockande, verkar ju vara bra för datorarbete som du nämner. Kom gärna med mer info sen när du utvärderat mer.

 5. Jonas skriver:

  Intressant det där, speciellt det du skrev om att du blivit med tidsmedveten kring hur lång tid olika processer faktiskt tar. Det är ett problem jag själv har, ibland är jag alldeles för optimistisk och ibland avsätter jag på tok för mycket tid. Kanske borde börja mäta det där på något sätt..?

  Själv vet jag inte om jag vill ha min arbetsdag så inrutad som pomodoro kräver. Men jag har arbetat enligt principen 45 min arbete 15 min rast i många år, fungerar klockrent för mig.

 6. websimon skriver:

  Fredrik: Tack! Det jag känner just nu är att 25 min är ganska kort och ibland behöver man längre koncentrationsperioder. Men jag skall köra på med pomodoro ett tag till och se hur det känns.

  Jonas: Ja det är verkligen tidsmedvetenheten med pomodoro-tekniken som jag känner är det som utvecklar mig mest. Jag försöker att tänka till innan och reflektera efteråt över hur lång tid varje moment tar. Jag hoppas att det skall kunna göra mig både mer produktiv och effektiv och framförallt mer målstyrd mot rätt saker!

 7. SEO Petter skriver:

  Ja, shit man behöver vara mer målstyrd och produktiv numera på nätet, likaäv som i verkliga världen. Det går snabbare och snabbare.

  Petter

 8. Seotjejen skriver:

  Jag har faktiskt velat testa denna teknik, som jag läste om för första gången för säkert ett år sedan, ett bra tag nu, men aldrig riktigt tagit tag i det. Tack för att du påminde mig om detta, kan helt klart vara värt ett försök!

 9. websimon skriver:

  Hej Seotjejen!

  Kul att du du blev påmind 😉 Hoppas att tekniken kan göra att du kommer framåt!

Comment