+ MENY
2011 maj 30
6

WordPress utan kläder – Simon Says Blank WPtheme

Satte mig och gjorde ett wordpresstema utan kläder. Det vill säga ett tema helt utan ambition av design eller fiffigheter som kontrollpaneler eller någon css överhuvudtaget. Det fick namnet Simon Says Blank WP theme.

Idén och konceptet med ett odesignat wordpress tema

Det här temat är gjort för dig som vill ha en en enkel grundstruktur att utgå ifrån. Helt enkelt för dig som vill designa egna wordpressteman men vill slippa att modifiera ett befintligt tema. Personligen tycker jag att det är minst sagt jobbigt att utgå ifrån de teman som wordpress/automattic försöker göra gällande som standard. Jag gillar dem helt enkelt inte för de har smackat in alldeles för mycket (oanvändbara) funktioner som jag ändå inte är intresserad av. Det finns en hel del andra blanka/designtomma teman ute på marknaden men det jag gör här är gjort på det sätt som jag gillar.

Jag tror att du som vill utveckla dina wordpress kunskaper har mycket stor nytta av att utgå från detta klädbefriade tema.

Om du anser att grundstrukturen bör utvecklas eller förändras i detta tema vill jag också uppmana dig att kontakta mig eller kommentera detta inlägg. Jag släpper detta tema helt öppet och du får mer än gärna utveckla det så länge det förblir designmässigt ”tomt”. Jag tror att du som vill utveckla dina wordpress kunskaper har mycket stor nytta av att utgå från detta klädbefriade tema!

Om php strukturen på filerna

I det här temat har jag inkluderat de filer jag tycker att det är smidigt att jobba med och utgå ifrån. Du kommer i temat hitta följande filer:

 • functions.php: Har lagt in stöd för widgets, thumbnails och wp_nav_menu
 • index.php: fungerar som startsida
 • 404.php: Här lade jag in en länk till startsidan i wordpresstemat
 • header.php: header och meny.
 • footer.php
 • sidebars.php: Sidopanelen i temat.
 • single.php
 • page.php
 • archive.php
 • search.php
 • searchform.php
 • comments.php

Dessa filer är oftast de jag använder själv och brukar nöja mig med. Det finns ett gäng till php filer som kan användas som home.php, author.php, categorys.php och tags.php men jag väljer att inta ta med dem här för att hålla det så enkelt som möjligt. Dessutom finns det ju fallback funktionalitet i wordpress som gör att både tags och categorys faller tillbaka på archive istället. Men vill du specialanpassa dessa kan du ju alltid utgå ifrån archive.php och göra iordning dom som du vill.

Om css:en till temat

Stilmallen till det här temat är som rubriken ovan lyder. Tomt, eller i alla fall nästan tomt. Jag har lagt in alla css klasser jag kan komma på skall finnas med i ett tema men inte fyllt dem med attribut. Det är framförallt här du som villa designa ditt eget tema får jobba. Php strukturen behöver du göra väldigt lite med egentligen. Däremot måste designen till.

Det jag lagt in är några få saker som att lägga in en bredd och lägga sidebaren till höger som det ofta ser ut på många bloggar och sajter.

Men nog om detta, här laddar du ner det, och kör så det ryker med css designandet!

Happy blogging /Simon

6 Kommentarer

 1. pxl skriver:

  Fantastiskt. Tackar och bockar. Detta gör det lite snabbare att börja varje gång 🙂

 2. Per skriver:

  Mycket bra, det här ska jag använda. Beställer ofta endast html+css och då är den här mallen perfekt vid konvertering

 3. websimon skriver:

  Pxl: Kul att det kan komma till nytta! Hör gärna av dig om du tycker att strukturen eller något är felaktigt!

  Per: finemang!

 4. pxl skriver:

  @websimon:
  Lite underligt grupperat i CSSen bara. Jag skulle nog helst köra på alfabetisk ordning. Lättast att snabbt hitta då.

  • websimon skriver:

   Pxl: Jag har under en tid kört grupperingen av css:en så att den är strukturerad så här:
   1. css som gäller över hela sajten
   2. större ”boxar”
   3 innehåll i boxarna uppifrån och ned enligt header -> meny -> content -> sidebar -> footer -> formulär -> comments

   Detta har fungerat helt ok för mig men finns det en annan standard som wordpress/codex rekommenderar?

 5. Seotjejen skriver:

  Jättebra ide och jobb! Håller absolut med om att det bör finnas en marknad för detta, just av de anledningar du nämnde 🙂

Comment