+ MENY
2013 feb 17
5

Från wordpress till node till php ramverk

I höstas lärde jag mig en hel del om att skapa webb appar med hjälp av node.js och det var ett en väldigt trevlig upplevelse. I alla fall så länge som man körde allting lokalt antingen på min linux burk eller på OS X. Desto värre var det att få ut det i produktion.

Jag hade aldrig förväntningen att det skulle gå att köra på ett vanligt webbhotell utan redan från början var tanken att kunna implementera något på någon av mina två vps:er där jag kör nginx. Det visade sig vara ganska krångligt särskilt om man vill ha med sig det allra trevligaste i node.js i form av de moduler som fungerar fint med websockets. Samtidigt så rör sig allt i nodevärlden otroligt snabbt och att sitta med en lösning som behöver uppdateras stup i kvarten kändes inte särskilt lockande.

Från node.js till php ramverk

Samtidigt har jag en hel del idéer som skulle vara kul att implementera utan att klä dem i wordpress eller att koda upp allting från scratch i php. Jag gillar även att jobba inom ett ramverk där det finns stöd för MVC (Model-view-controller), REST och crud och allt positivt som jag tycker att det ger i struktur och översiktlighet i ett projekt.

Jag har även testat Ruby on Rails och tyckt att det varit trevligt, så länge man inte skall få ut även det i produktion då jag kört in i serverväggen även den gången. Nästa steg har nu istället varit att ge mig i kast med lite olika ramverk i php. Efter att i tur och ordning ha testat Zend (jätteförstort), Cake (segt), Codeigniter (bra), Yii (helt ok) och slutligen fått upp ögonen för Laravel och den kommande versionen laravel 4 beslutade jag mig för att ge mig i kast med detta.

Om Laravel 4

Några av de saker jag tycker extra mycket om som kan göra livet enklare i detta ramverk var:

 • Uppbyggt kring MVC
 • Går otroligt snabbt att skapa resourceful (REST) controllers genom det inbyggda artisan kommandotolksverktyget.
 • Stöd för BCrypt för säker kryptering (kräver php 5.3.7)
 • Koden blir väldigt läsbar och förståelig.
 • Stöd för databasmigrering.
 • Väldigt enkelt att skapa autentiseringsrutiner (inloggning osv).
 • En extra krydda är även att det går enkelt att bygga ett JSON api vilket kan komma till användning om front end delen i en tjänst är uppbyggd av stora delar javascript (tex backbone).
 • Laravel 4 använder sig också av composer som är en packet manager för att installera nya moduler eller klasser. Composer är väldigt smidig att använda även om npm (node packet manager) är ännu bättre.

Har du testat Laravel eller något annat ramverk till php som du gillar?

5 Kommentarer

 1. Jocke Gustin skriver:

  Kul att höra! Visst är det trevligt. Jag håller febrilt på att avsluta mina befintliga codeigniterprojekt för att kunna bygga nästa stora i laravel. Håller även lite koll på sentry (https://github.com/cartalyst/sentry) som autensieringssystem, verkar vara en trevligt historia!

  • Simon skriver:

   Hmm. Läste snabbt igenom om sentry, verkade som att de inte använde bcrypt.

   Har lite svårt att förstå vitsen med det då authentiseringen finns som färdigt filter i laravel 4, missar jag något? 😉

 2. Jag funderar på att ge mig in i app-programmering på Högskolan. Det är absolut framtiden och förmodligen något som är väldigt bra att kunna som IT-konsult.

 3. Joel Mandell skriver:

  Känner mig väldigt splittrad numera när det gäller webben. Tänkte försöka skaffa mig något jobb inom branschen, men behöver uppdatera mina kunskaper något. Annars använde jag codeigniter för 3.5 år sedan och det var första gången jag kom i kontakt med något php framework överhuvudtaget samt MVC. Tyckte att det var bra, men samtidigt upplevde jag det som lite krångligt att förstå hur koden funkade i början men det beror väl på okunskap. Började igår dock att kika på meteor och backbone js. En del säger att PHP är det sämsta som finns. Sen ropar den ena och den andra om Ruby. Snacka om att man känner sig splittrad?! Men samtidigt vill man ha jobb så enligt github så är iaf Javascript nr 1 på mest använda språk.

  • Simon skriver:

   Det finns ju mängder av saker att testa och lära sig så jag förstår din (och min) situation. Personligen så försöker jag att lära mig det som jag tycker är kul och där jag ser att min kod antingen blir bättre strukturerad eller att det går snabbare att producera denna. Med laravel tycker jag man uppnår bägge dessa saker på ett bra sätt.

   Backbone.js har jag jobbat en hel del med och det gillar jag verkligen! Otroligt bra för att strukturera en web applikation med mycket js.

Comment