+ MENY
2010 jun 14
7

Entreprenörskap och rädslan för att misslyckas

Häromdagen blev jag kallad för fegis över en öl av en annan entreprenör. Det hela fick mig att fundera på min egen rädsla för att misslyckas och hur denna påverkar mitt eget entreprenörskap.

Det florerar inlägg på några ställen under dagarna om det stora misslyckandet som entreprenör. Disruptive skriver om stämningar och entreprenörsbloggen om hur farlig en konkurs egentligen är. Fler lär det väl bli som skriver om saken nu när kakburken är öppnad. Här är min syn på saken utifrån min situation som ganska ny i entreprenörssvängen.

Bokföringsspöken och stämningsrädsla

Personligen har jag ännu inte hamnat i kläm hos pappa staten eller tampats med advokater. Det jag tänker mig att jag konkret kan råka ut för som företagare inom utbildningsbranschen är att något annan aktör tycker att jag kopierat eller snott något av deras material eller att skatteverket anser att jag bedriver felaktig bokföring. Vad det gäller det här med att sno idéer eller kopiera så har jag från början till slut försökt skapa allt från grunden själv för att inte riskera att hamna hos någon advokat. Alla bilder, uppgifter och pedagogiska metoder utom genomgångar av nationella prov har jag utvecklat själv. Men vem vet om jag ändå, av misstag, klampat in på någon annans lagskyddade område? Och hur påverkar denna rädsla mina affärer?

Vad det gäller mina bokföringsspöken så har jag kommit över de flesta av dessa genom inköp av bokföringsprogram, men om skatteverket skulle knacka på dörren skulle jag ändå bli ruggigt nervös. Frågan är vad alla dessa bokföringsspöken gör med mina affärer?

Man måste vara med om skiten

Kanske det måste inses att man måste vara med om misslyckanden, stämningar och felaktig bokföring för att riktigt slippa oron för det. Det är ju så synd bara att det inte finns några träningsläger för dessa saker utan att man måste vara med om dem i skarpt läge. I alla fall tror jag att dessa rädslor för att satsa, att våga slänga sig ut i det okända entreprenörskapet verkligen kan hämma mig i min utveckling. Jag är väl en fegis helt enkelt. Fast kanske man kan vända på steken och säga att den som är rädd för något men ändå vågar sig på det är lite modigare än andra?

7 Kommentarer

 1. Christian skriver:

  Delvis tror jag du kan bestämma dig för att inte oroa dig. Delvis

  Men nu när du skrivit ned det, känns det säkert lättare att hantera också. Om dagen kommer så skall du se att det inte är så blodigt som du tror. Framförallt skattemyndigheten är snällare än vad man tror

 2. websimon skriver:

  Christian: Jag har hört från många att skattemyndigheten är ”snäll”, samtidigt blir jag alltid nervös när myndigheter hör av sig 😉

  Det var ändå skönt att skriva av sig om saken och jag gillade att du tog upp frågan. Kan säkerligen vara så att många ”nybakade” entreprenörer, precis som jag, oroar mig över saken.

 3. nolingo skriver:

  Du är ingen fegis! Du är en fullt normal (? 🙂 hårt arbetande individ och entreprenör som inte vill misslyckas. Anspänningen håller oss på tårna och tvingar oss att vara bra varje dag. Den dag man slutar att vara ”rädd” blir man en ”fat cat” i utförsbacke. Sluta oroa dig för dina konkurrenter eller skatteverket. Börjar konkurrenterna gapa så vet du att du är på rätt väg 🙂 och skatteverket, tja dem kan man inte göra något åt. Spelar ingen roll hur noga man är, det finns alltid fel och det finns hos alla företag, stora som små. Bara man har gjort sitt bästa.

  Utmaningen är att när problemen kommer så kommer det att vara helt andra saker än de du tänkt på, saker som bara hoppar upp ur en låda och smäller dig i nyllet så jävla hårt att du får lust att gråta. Oftast är det saker som aldrig ens har funderat på eller som man ens kunnat föreställa sig. Och det är då man behöver anspänningen och adrenalinet, den där ”rädslan”, för att ta sig igenom det hela. Så eftersom man i förväg inte har en j-a aning om var problemen kommer att uppstå är det onödigt att oroa sig. Fokusera, jobba stenhårt och ta utmaningarna när de kommer. Överlåt oro och rädsla till dina konkurrenter 🙂 /Peter

 4. Twi herman skriver:

  Jag träffade några affiliate marknadsförare i torsdag som råkat ut för revision, inget allvarligt för deras del men båda rekommenderade att lägga ut all bokföring, jag själv alltid haft någon annan byrå för bokföring.

 5. websimon skriver:

  @nolingo: Skall ta med mig raden: ”Överlåt oro och rädsla till dina konkurrenter”, gillar den. Tack för kommentaren, gav en liten självförtroendekick här hemma framför datorn!

  @twi herman: anlitar en byrå det första jag gör när jag omsätter så mycket så det känns som en rimlig kostnad i jämförelse vad man får!

 6. Jonas skriver:

  Det är stor skillnad på feghet och försiktighet. Att tänka efter ibland och analysera hot och risker är bara sunt, den som bara kör på och tycker att andra är ”fega” tar nog långt större risker…

 7. websimon skriver:

  J: håller med, det är väl ändå en aning nervöst fortfarande men jag hoppas att jag blir varm i kläderna efter några år.. 😉

Comment