+ MENY
2012 feb 4
3

Några tankar om pluginutveckling till wordpress

Den senaste tiden har jag jobbat nästan uteslutande med två saker. Att göra nya kurser till MatematikVideo.se samt att koda plugin till wordpress. Det har varit en rätt intensiv period som inneburit hårt jobb och mycket funderingar. Tanken har hela tiden funnits där om det finns en möjlighet att skapa en del intäkter till firman genom försäljning av plugin.

WordPress, open source och betalmodeller

I början av januari så släppte jag mitt tabellplugin som i skrivande stund har blivit nedladdat 2760 gånger. Det släpptes ju helt gratis via wordpress plugin repository och även om det inte är några mängder med nedladdningar (contact form 7 är tex nedladdat 5,833,965 gånger) så blir det massor av frågor, affärsförslag (bara helt idiotiska) och önskemål via mail. Eftersom pluginet är helt gratis är jag kanske inte hypermotiverad direkt att djupdyka ner i någons problem hur man lägger in en bild med html (ja den frågan kommer minst 2 ggr i veckan). Det är också sällan de som donerar som frågar särskilt mycket. Jag tycker framförallt att det är mycket lärorikt och att det ökar min förståelse för hur folk tänker och resonerar i sitt möte med ett nytt gränssnitt så jag ångrar verkligen inte att jag lade upp det. Men att göra fler gratisplugin kommer helt enkelt inte att hända. Det är alldeles för mycket jobb, uppdateringar och mail för att det skall vara värt jobbet. Ett plugin räcker mer än väl 😉

Dock har jag ändå funderat på om det skulle gå att bredda firman genom att sälja plugin. Det finns ju redan jättar såklart på området som woo themes och deras e commerce plugin som är forkat från jigoshop och uppenbarligen fungerar det bra för dem. Jag skulle själv aldrig vilja ge mig in på så stora och konkurrensutsatta områden som e – handelssystem. Hellre mindre nischer där man gör något bra och som visserligen inte har samma potential men där det i alla fall är mindre konkurrens.

Inte just nu men kanske i framtiden

I alla fall är det ingenting jag vill stressa in i för tillfället. Jag lär mig fortfarande väldigt mycket och behöver nog ha lite mer tid på mig. Det finns väldigt många spännande och för mig outforskade tekniker inom javascript, php, jquery och sql. Innan jag ger mig ut och erövrar världen vill jag ha ordentliga skor på fötterna 😉

3 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Om du tagit 50 kr för ditt plugin så skulle du tjänat 138 000 kr på det :3 Visserligen så skulle kanske inte lika många ladda ner det, men det lär ju finnas marknad för att sälja plugins iaf.

  • Simon skriver:

   Hej Johan
   Definitivt finns det en marknad att sälja plugin. Dock är det lite högre ribba vad det gäller support och ”features” i pluginet om man skall slå sig in på marknaden. Men visst finns det en marknad. Tycker ändå att det är väldigt lärorikt att testa på det här med gratisvarianten. Men det är nog inget jag fortsätter med, haha.

   • Johan skriver:

    Jag förstår dig. Lär bli många supporttimmar.. Kanske sådant man får räkna in när man tar betalt för sitt plugin också. Jag skulle iaf lätt betala en hundring för ett sådant plugin.

Comment