+ MENY
2010 okt 5
7

Integrering av betalsystem

När man driver en nättjänst med försäljning av tjänster eller produkter är det förstås viktigt att kunna erbjuda så många sätt som möjligt att ta betalt på. Här skriver jag om vårt arbete med matematikvideo och lite tankar om kortbetalning och sms betalning.

När vi startade upp tjänsten tidigare i våras började vi med att bygga ett eget fakturasystem med automatiskt genererade fakturor per email till de som köper en kurs. Fördelen med detta är att det är mycket billigt och även har fungerat långt över förväntan tekniskt. Jag läste för några månader sedan en bra artikel i internetworld där några företag gav sin syn på betalsystem för internettjänster och i princip alla rekommenderade att ha några olika sätt att ta betalt på.

För företaget Headweb (streaming filmer) som figurerade i artikeln hade man särskilt märkt en uppgång då man började erbjuda sms som betallösning.  Det finns alltså en poäng som nättjänst att kunna erbjuda fakturabetalning, kortbetalning och sms betalning för att på så vis erbjuda många alternativ till kunden och därmed skapa den trygghet som kan krävas för ett köp.

Sms – bra men mycket dyrt

För vår del som pysslar med e-learning (eller content providing som det så käckt heter) och har många kunder runt 20 år så hade sms-betalning varit en bra lösning. Dock är problemet med dessa lösningar att de är hiskeligt dyra för företaget. Skamligt dyra skulle jag tom vilja påstå. De lösningar som jag hittat tar en tredjedel av priset vilket inte är ett alternativ för ett företag med liten, men värdefull, omsättning. Så i nuläget känns detta inte aktuellt.

Betalkortslösningar

Istället siktar vi på att integrera betalkort som ett första steg i utvecklingen av sajten. De flesta svenska betallösningar som payex, dibs eller certitrade tar både en fast månadsavgift plus procent på själva transaktionen. Därför siktar vi just nu på att använda PayPals system för att kunna erbjuda kortbetalningar. Det som vore intressant att veta är om någon av er andra har använt denna tjänst? Är ni i så fall nöjda med PayPal? Av det jag lyckats läsa mig till så har de endast en överföringsavgift på själva transaktionen och inga fasta avgifter vilket skulle gynna oss ekonomiskt.

Annars så jobbar jag själv på med att utveckla vår fjärde kurs för tillfället: Matematik D. Det är en stor kurs och jag har hunnit igenom hälften av materialet för detta. Skall bli mycket skönt när detta utvecklingsarbete är klart och man kan börja fixa med finliret på sajten. Vi har även integrerat en blogg på sajten vilket resulterat i ett första blogginlägg om Matte C. Förhoppningen är att bloggen skall bli en bra och dubbelriktad kommunikationsplattform för sajten och att vi även skall kunna synas på fler ord i sökmotorer. Det finns också en poäng att koppla bloggen till facebook och youtube och kampanjer man genomför där, men mer om det en annan gång.

Läs också:

7 Kommentarer

 1. Stefan skriver:

  Ett alternativ som alltid tål att övervägas är annars att erbjuda SMS men lägga på en avgift som täcker upp kostnaden likt många e-butiker gör med faktura. Frågan är då givetvis hur reaktionen blir från kunderna.

 2. webSimon skriver:

  Hej Stefan!

  Jag har tänkt på den saken också. Tyvärr verkar det vara så att de flesta sms-tjänster plockar 30% av inköpspriset (huvva!) och att lägga på den summan på våra priser blir en aning hutlöst för våra kunder, tror jag.

  Jag kan faktiskt inte för mitt liv fatta varför det är så dyrt att kunna erbjuda sms betalning. Det borde ju inte vara dyrare att lösa än kortbetalning och marknaden för detta måste vara enorm.

 3. Jonas skriver:

  Jag vet inte om det har med bristande intelligens eller teknikvana att göra, men jag och PayPal är inte alls vänner. Tycker det är krångligt som kund och har hört att det är en mardröm som säljare.

  Tänk också på att en del av er målgrupp som är kanske 15-18 år inte nödvändigtvis har betalkort eller får använda dessa på nätet. Anpassa tänket utifrån målgruppen, man ska inte gå över ån efter vatten.

  Med det sagt, är det självklart bättre ju fler betalningsmöjligheter kunden har. Själv hade jag valt faktura, men PayPal är nog ingen dum idé.

 4. webSimon skriver:

  Jonas: Tanken är inte att ta bort fakturadelen utan den skall självklart vara kvar.

  Sedan finns det ju två olika delar av paypal. Dels den sk digitala plånboken som jag håller med om är lite krångligt. Men man kan även använda sig av deras api:er och erbjuda direkt kortbetalning utan att man behöver ha ett paypal konto. Det är detta vi tänker oss men man får självklart utpröva hur det fungerar…

 5. Jonas skriver:

  Visste inte ens att något sådant existerade, så engagerad har jag varit i paypal haha!
  Men det låter bra, tror det kan funka för er. Ska se om det finns någon chans att implementera i koppargruvan också, så du får gärna återkomma till ämnet!

 6. Icecube Media skriver:

  hi,
  Jeg har et spørsmål til deg! Jeg har min egen video CMS & Ineed å optimalisere dette på Googles SERP’s. Vennligst gi meg dine forslag. Men dine forslag er velkomne!

 7. websimon skriver:

  Icecube, det bästa är i så fall att du mailar mig ditt spörsmål och så tar vi det därifrån, du hittar min mail här.

Comment