+ MENY
2011 Feb 1
11

Webbhotell, länkar och länkdiversifiering

Jag har som en del andra runt om internetentreprenörssvängen mina sajter på Binero. När Binero strulade med sin brandväggsuppdatering innan jul och sedan dess haft en hel del driftavbrott har jag funderat på två saker. Dels på om man borde äga konto hos ett webbhotell till samt över webbhotellets betydelse för länkdiversifiering.

Bra och Dåliga webbhotell

Det är inget snack om saken, Binero har grym support och en helt ok kontrollpanel där man kan göra tillräckligt mycket själv. Att de sedan väljer att byta brandvägg (och totalfailar) innan jul när julhandeln går upp i sina mest intensiva minuter på nätet gör att man undrar vad de egentligen håller på med. Förvisso hade det liten betydelse för mig då min julhandel redan var slut (läs nationella prov och betygssättning) men det kunde förstås varit ett jätteproblem även för mig om det skett en vecka tidigare.

Personligen är det inte tillfälliga avbrott som stör mig mest just nu med Binero. Det är snarare den seghet som blivit värre och värre på mina sajter och som i alla fall jag upplever kopplas till databaser. Jag påtalade detta redan förra våren för Binero och fick då svaret att det var en lösning på gång. Sedan har det inte hänt mycket på den fronten upplever jag. Så nu funderar jag på att flytta mina mest ”verksamhetskritiska” sajter till en annan leverantör. Loopia är helt uteslutet efter att även de har utsatts för en del kritik i twitterflödet. Så istället valde jag att starta upp ett webbhotell på Glesys och testa ett tag. Själv har jag här på bloggen börjat att sammanställa en lista över webbhotell jag gillar men inser att jag måste skriva om den efter den senaste tidens händelser.

Webbhotell och länkdiversifiering

Den andra funderingen som snurrar runt denna dag i mitt huvud är webbhotellets betydelse för länkdiversifiering? När Binero går ner märker man på twitterflödet att många sajtägare i seo/affiliate branschen twittrar som halvgalna höns (inkl mig själv), dvs de flesta ligger på just ett och och samma webbhotell. Så jag har funderat på följande:

 • Hur bra är det egentligen att göra länkbyten med andra på samma webbhotell? Blir inte detta lite grötigt ur sökoptimeringsperspektiv?
 • Kan detta vara en orsak att många upplever att deras sajter periodvis hoppar upp, ner, ur och tillbaks igen i serpen? Dvs eftersom länkbyten sker mellan sajter på samma webbhotell upplevs detta av google som sajter bara korslänkas mellan varandra?

Nu är detta bara teorier från min egen sida och jag är långt ifrån en professionell sökmotoroptimerare (och strävar inte efter det heller). Så vad säger ni läser av denna blogg kan det ligga något i dessa saker?

Jag har även postat en tråd på seo-forum om svajande sajter i google sökresultatet, du kan läsa det inlägget här. Den frågan hänger ihop ganska mycket med det jag skriver här för kring det funderar jag fortfarande på utan att veta exakt orsaken.

Läs också:

Tips

 • Vill du hitta fler länkar, kolla in artikelkatalogen Artikelnytt
TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

11 Kommentarer

 1. Fredrik skriver:

  Har också planer på att utöka min webbhotellsportfölj. Dock har jag inte en aning om till vilket. Hur är det med glesys, tillåter de att man har flera sidor på samma konto? Är lite det jag gillar med Binero.

 2. Stefan Johansson skriver:

  Ni får gärna ta en titt på mitt webbhotell theCloudhost.
  Med konto Small kan du ha fyra olika domäner (webbplatser).

  Även fast jag har eget webbhotell sprider jag mina webbplatser på flera webbhotell, dock inte Binero längre. Jag är inte heller säker på effekten av detta, men gör det för säkerhetsskull.
  Ni hittar till theCloudhost om ni klickar på mitt namn.

 3. websimon skriver:

  Fredrik, jag vet att jag frågade det innan jag skaffade kontot och det skulle vara ok. Jag har dock inte hunnit fördjupa mig så mycket i det webbhotellet så jag vet inte med säkerhet.

  Stefan: Tack för förslaget, dock inget behov för egen del just nu 😉

 4. Per skriver:

  Skulle säga nej nej på dina två frågeställningar. Oftast ligger de man byter länkar med på andra ipn inom webbhotellet, så chansen är rätt liten. DNSerna kan vara samma, men det tror jag inte ska inverka så mycket. Väldigt många sajter i Sverige som kör Bineros & Loopias dnser. Fråga två med filtret tittar jag just nu på… Råkade ut för detta redan i April förra året.

 5. Websimon skriver:

  Hej per! Intressant, antar att det ändå finns anledning att köra en Whois på den man byter länkar med utifall att det av någon osannolik andledning är så att man ligger på exakt samma ip.

  Har du någon aning om ännu vad dessa filter/sajter förvinner/ svajar osv beror på? Det är ju inte direkt så att jag kör några direkta black hat metoder om man säger så….

 6. Per skriver:

  Allt jag vet just nu är att nya sidor har problem med filtret, och att kvaliten på sajten inte är ett direkt mått. Länkarna är antagligen inte största problemet, det är något annat på sajterna.

 7. websimon skriver:

  Hej Per, tack för svar, jag letar även jag vidare efter svar på denna fråga och vad som kan vara orsak, verkan och lösning. Dock utan att helt säkert veta något kan jag väl konstatera följande:
  – Det drabbar framförallt sajter med ålder under ett år
  – Det drabbar framförallt sajter som sökmotoroptimeras aktivt
  – Det beror inte på reklamlänkar på sajter
  – Det hjälper inte att uppdatera sajten kontinuerligt efter att det inträffat
  – eventuellt kan det hjälpa med fler och bra inlänkar se det här inlägget.

  Men ärligt så har jag fortfarande ingen aning exakt vad orsaken är….

 8. Jonas skriver:

  IPv4 är ju slut nu så det som finns finns så att säga. Proffsen förespråkar att man inte har mer än ca 30 sajter på varje webbhotell, även om man öppnar ett till konto är risken rätt stor för samma ip eller åtminstone samma ip-serie. Det tar jag som ett tecken på att det finns en viss risk för intern korslänkning.

  Jag kör VPS på glesys nu och har köpt ett antal ip-adresser som jag betalar lite för varje månad. På så vis kan jag styra upp länkningen lite som jag själv vill, utan att behöva öppna ett nytt konto på nåt annat webbhotell.

 9. websimon skriver:

  Jonas: Jag körde med webbhotell på Glesys, kanske borde kört VPS:en istället? Hmm.. Det måste jag fundera vidare på..

 10. […] Om webbhotell och länkdiversifiering var pusha_url = "http://websimon.se/intervju-med-webbdo/"; var pusha_titel = "Driver både webbhotell och webbyrå – Intervju med Webbdo"; var pusha_bakgrund = "#FFFFFF"; var pusha_nyttfonster = false; Dela […]

 11. […] Om webbhotell och länkdiversifiering […]

Comment