+ MENY
2011 Maj 9
6

Testar webbhotellet Surftown

Jag har sedan tidigare använt mig av webbhotellen Binero, One, Glesys, Crystone och Loopia. När jag i helgen skulle hjälpa en kompis att starta upp en blogg tyckte jag att det var intressant att testa ett nytt webbhotell. Och eftersom Surftown just nu har en kampanj där det första året endast kostar 10 kr per månad så slog jag till och tänkte i det här inlägget berätta lite vad jag tycker om det här webbhotellet.

Om webbhotell och de krav jag har på dem

Ju längre man håller på med att bygga wordpress sajter eller sajter överhuvudtaget desto mer kräsen blir man egentligen vad det gäller webbhotellets användarvänlighet och framförallt prestandan. Man får helt enkelt mer krav på ett bra webbhotell. Att något går fel eller att man som användare lyckas göra något galet med en databas, sitt konto eller liknande går alltid att avhjälpa med ett mail eller ett telefonsamtal till webbhotellets support. Förhoppningsvis svarar de snabbt och bra. Själv lyckades jag redan från första början knasa till det när jag skulle fixa MySQL databas hos surftown men mer om det längre ner.

Om webbhotellet däremot snålar med processorkraft för databaser, php processer eller är allmänt segt kan man som användare knappast göra något åt det. Och jag kan i princip garantera att man ledsnar rätt snabbt på att jobba med en wordpressinstallation och ett webbhotell där php och MySQL databaser är sega. Och i en wordpressinstallation skickas det ju rätt mycket php- och databaskommandon. I längden kan det skapa så mycket frustration att man nästan lägger ner. Så vilka kriterier skall man egentligen ha när man testar ett webbhotell? Min egen lista för detta fick bli nedanstående. Kommentera gärna om du tycker att andra kriterier är viktiga eller viktigare:

 • Priser och villkor
 • Kontrollpanelens användarvänlighet.
 • Hur fungerar det att administrera databaser?
 • Hur fungerar supporten? Snabbhet på svar, bemötande.
 • Upplevd snabbhet av sajt (utan att man själv blaffar på med massa bilder förstås).
 • Upptid

Test och recension av webbhotellet Surftown

Så nu över till surftown och deras webbhotellstjänst. Jag måste erkänna att när jag införskaffade kontot så hade jag ätit lite god mat och druckit (ett glas) vin men det gick ändå ganska bra att sätta igång både webbhotell, beställa domän och lägga upp wordpress. Så själva anmälningsförfarandet var inga svårigeter. Lite lurigare tyckte jag att det var att sätta igång en MySQL databas, när jag skulle lägga till en db_user la jag den med både skriv/läs rättigheter men då fungerade inte själva WP installationen. Så jag fick helt enkelt gå in i databasanvändaren och lägga till alla rättigheter igen och sedan fungerade det. Dock bara till viss del. Istället fungerade det inte att ändra inställningar i själva temat (Thesis) vilket gav mig en chans att testa supporten :-) –> Se nedan.

Mycket bra priser och villkor

Kortfattat så kostar webbhotellet 10kr/månad första året och sedan 69kr/mån. Då kan man ha 10 domäner och det tycker jag är ett mycket bra pris. Man har 30 dagars ångerrätt och en .se domän kostade 100 kr (inkl moms) att registrera. Helt enkelt ett stort plus för priser på webbhotellet även om det går att beställa domäner billigare hos tex Binero.

Lite rörig Kontrollpanel och administrering av databaser

Som vanligt när jag möter ett nytt gränssnitt irrar jag runt som en klickgalen höna efter olika funktioner och efter att till slut ha hittat dem så lyckades jag självklart göra fel när jag skulle sätta igång en SQL databas. Tyckte inte att det varken var särskilt självklart eller enkelt att göra detta själv. Nu har jag gjort det ett hundratal gånger så jag löste det men är du helt ny på området så rekommenderas att köra en on click installer för att tex sätta igång wordpress. Hos Surftown heter detta 1-click toolbox. Välj istället det i kontrollpanelen (som kallas my surftown) och följ anvisningarna för att installera wordpress.

Support och Service

Jag mailade supporten på lördag kväll efter att jag inte kunde ändra inställningar i mitt tema och fick felmeddelandet ”Error 500: Internal Server Error”. Nu förväntar jag mig knappast svar helgtid av en support men blev glatt överraskad att det redan måndag morgon damp ner ett svar. Efter att ha skickat några mail fram och tillbaka med supporten löste sig mina temaspecifika problem efter lite ändringar i .htaccess. Man kanske bör konstatera att en helt ovan webbsideskapare troligtvis hade haft svårare att lösa problemet med de mailanvisningar jag fick. Dock hjälpte det för egen del alldeles utmärkt.

Snabbhet

Jag mätte snabbheten på den nya bloggen med Google PageSpeed Online och det är ju framförallt intressant att jämföra med andra webbhotell. Jag testade surftown, binero och glesys (Obs! webbhotell inte VPS) samtidigt med samma wordpresstema och ungefär samma grafik och så här såg resultatet ut (ju högre desto bättre):

 • Surftown: Test 1: 82 av 100, Test2: 85 av 100
 • Binero: Test1: 84 av 100, Test2: 83 av 100
 • Glesys: Test1: 87 av 100, Test3:  87 av 100

Jag antar att det även finns andra sätt att mäta snabbhet på ett webbhotell/webbplats där man kollar mer specifikt kring php motorer och databassnabbhet men har tyvärr ingen koll på hur detta görs, någon som har tips?

Upptid

Tyvärr kan jag inte riktigt uttala mig ännu hur stabilt det här webbhotellet är. Tiden får utvisa.

Sluttankar om test och recension av Surftown

Efter att ha grottat runt och jobbat med webbhotellet ett tag så är jag relativt nöjd och tycker att jag kan rekommendera webbhotellet till andra. Tänk på att använda dig av en one click installer om du är helt ny med att jobba med wordpress!

Gå till Webbhotellet Surftown

Läs också:

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

6 Kommentarer

 1. Kristoffer skriver:

  Har samma problem hos Surftown. Kan inte ändra ”design settings” i Thesis. Kan du ge en hint om vad problemet var eller ska jag ta det med supporten 😉

 2. websimon skriver:

  Hej Kristoffer, det handlar om att tillåta en viss åtkomst i .htaccess filen som ligger i roten i wordpress installationen på webbhotellet hos surftown. Vill inte gärna skriva ut det så här i kommentarerna ifall något går snett. Men jag skickar en tweet till dig med lösningen som jag fick av supporten så är jag säker på att du kan få ordning på det!

 3. Anne skriver:

  Hej Simon
  Jag försöker hjälpa en väninna att installera wordpress på sin domän på My Surftown men fattar inte hur man gör. Kanske du kan hjälpa mig? Jag har tidigare installerat wordpress på mina egna sidor på one.com och där har jag helt enkelt laddat upp wordpress i root directory via en ftp-klient och sen har det bara varit att logga in. Men på min väninnas hemsida kommer man liksom inte ens in. Skriver jag hennes adress i sökfältet arkitekturskribent.dk så kommer det upp en inloggningsruta och så ska det väl inte se ut efter wordpress är installerat? har du nån aning om vad det är som jag har missat och varför denna konstiga inloggningsgrej är på hemsidan? Jag upplever My Surftown som mycket krångligare och svårbegripligt än one.com, men då är jag ju å andra sidan inte en webexpert på något sett. Men det vore toppen om du kunde ge mig några goda råd.

  mvh Anne

 4. Simon skriver:

  Hej Anne, sent svar här men jag såg att du verkade ha fått igång installationen så jag antar att allt är ok!

 5. Anne skriver:

  Hej Simon
  Ja, jag lyckades till slut :-) Egentligen är det inte krångligare bara annorlunda, men det i sig blir ju krångligt för oss som inte är så hemma på det här med internet och databaser och så. Men tack för svar i alla fall.

  Anne

Comment