+ MENY
2011 Maj 2
12

Så kollar du google placering för flera sajter samtidigt

Jag skrev häromdagen hur man använder script i google docs för att kolla pagerank. Tänkte fortsätta med en guide på samma tema om hur man kollar sin google placering i spreadsheets för ett obegränsat antal sajter samtidigt!

* Uppdatering: denna metod verkar vara borttagen i googles funktionelitet, se kommentarer nedan

Web scraping och att hämta XML information

placering i google flera sajter

Du kan kolla obegränsat antal urler per gång

Det finns många sätt att hämta in information från olika sajter till sin egen hemsida. Detta är inte enbart av godo då man även råkar ut för att folk med lite sämre moral snor innehåll från andra och profiterar på detta. Inte särskilt sjysst på något vis. Då är det bättre att använda scraping för att öka sina små ninja kunskaper för att hålla koll på utvecklingen av sina sajter.

Själv har jag länge funderat på att ladda ner eller köpa något verktyg som håller koll på google placeringarna på mina olika projekt. Snål som jag är så har jag väntat och hållt mig till det jag kan göra själv. Tänkte nu dela med mig av hur jag gör detta i google docs för där finns nämligen möjligheten att även hämta information från den stora sökmotorn och se vilken placering som ens sajt ligger på för ett sökord man optimerar den mot.

Kolla google placering för flera sajter – Ingrediensen=formeln vi behöver

För att lyckas med denna lilla tekniska sak behöver vi egentligen inte förstå exakt hur själv formeln fungerar. Jag skall ändå försöka mig på att förklara vissa viktiga delar av den så här är själva kalkylformeln:
=ArrayFormula(MATCH(1, FIND("http://websimon.se",importxml(concatenate("http://www.google.se/search?q="&A1&"&pws=0&gl=SE&num=200"),"//h3[@class='r']/a/@href")),0))

 • Hela idén här bygger på att man kör en web scrape med hjälp av importxml kommandot. I det här fallet väljer vi att importera en google sökning med de 200 första resultaten för en urlen http://websimon.se och nyckelordet som vi lagt i rutan A1.
 • Resultatet bearbetas med en ArrayFormula där vi matchar och hittar vår egen url på just det nyckelordet. Jag vill påpeka att jag inte kan hur denna formel fungerar i detalj men vill du fördjupa dig rekommenderas den här google dokumentationen.

Du behöver egentligen inte kunna allt i detalj utan kan kopiera min kod här ovan precis som jag själv gjort från ngn engelsk blogg där jag hittade den här idén från början.

Google placeringar för flera sajter och webmaster tools

Man kan ju hitta exakt samma information som vi får här i google webmaster tools men skillnaden blir att man snabbt kan kolla över alla sin domäner och undersidor och deras nyckelord på en och samma gång. Det finns väl liknande verktyg som antingen är gratis eller kostar en slant och där man får trevlig grafik och så men detta är ju helt gratis vilket kan vara bra om ens omsättning är begränsad.

Har du egna tips på området så är du varmt välkommen att dela med dig av dessa i kommentarerna!

Läs också:

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

12 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Lysande!

  Har tidigare scrivit ett AppScript i GDocs för att lösa samma problem – men detta verkar betydligt smartare av olika skäl.

  * Får dock inte ditt exempel att fungera klockrent, eller snarare – exempelformeln matchar inte riktigt din screenshot… (Dels indikerar skärmdumpen en mer utvecklad variant, dels tror jag inte formeln rakt av stödjer sökfraser med fler än ett sökord)

  * Har du någon länk till den ”engelska blogg” där du hittade uppslaget?

  Men tackar, definitivt något att labba med!

 2. websimon skriver:

  Johan: fick leta en aning men hittade tillslut artikeln jag läste det på: http://www.distilled.co.uk/blog/seo/how-to-build-agile-seo-tools-using-google-docs/ Där finns det även en hel del andra rätt bra grejer om xmlimport.

 3. websimon skriver:

  Håller förresten med om att formeln antagligen kan optimeras något. Är osäker på om om det är rätt söksida jag använder i google så att det är det svenska resultatet som presenteras. Skall gräva lite mer i det här och utveckla det.

 4. Kristoffer skriver:

  Grymt! Bokmärker. Detta ska testas.

 5. Benny skriver:

  Skitbra tips, har satt upp mitt dokument nu :)

 6. Fredrik Näs skriver:

  Någon som har fått det här att fungera riktigt bra? Jag får den att hämta data, men den är ofta 3-5placeringar off om man jämför direkt i Google.

  MVH
  Fredrik Näs

 7. websimon skriver:

  Fredrik: Jag har fått det att fungera utan diff på placeringar genom att söka nyckelordet och ta den söksträng som då skapas i url fältet i webbläsare och använda mig av denna. Dock har det bara fungerat om sajten ligger topp 10.

 8. Robert skriver:

  Hej!
  Bra tips! som du säger så finns det en hel del progam, men de kostar en slant. Rapporterar du i samma dokument till kund? kunder kan ibland vara lite kräsna för utseende på rapport:).

  Känner du till http://www.searchmetrics.com
  mvh
  Robert

 9. websimon skriver:

  Robert, Hej! Tack för tipset med searchmetrics, skall jag ha kvar i bakhuvudet..
  Nej jag rapporterar bara i google docs för min enda kund är jag själv, hahaha 😉 Jag avböjer alla uppdrag för jag jobbar helst åt mig själv, kanske att jag plockar på mig uppdrag i framtiden vem vet? Då kanske det börjar bli dags att investera i programvara för ändamålet.

 10. Jim Westergren skriver:

  Jag får inte det att funka och jag har lagt mer än en timme på detta nu. Testat mycket och även läst andra sidor på internet om ämnet.

  Denna funkar:
  =importXml(”http://www.google.se/”; ”//a/@href”)

  Men inte denna:
  =importXml(”http://www.google.se/search?q=hejsan”; ”//a/@href”)

  Jag tolkar det som att Google har stängt av möjligheten att skrapa Google som innefattar /search*

  Har någon här fått det att funka?

 11. websimon skriver:

  Hej Jim,

  Denna metod fungerade utmärkt tills för cirka två veckor sedan då det verkar som om det tog stopp av någon anledning, i alla fall fungerar det endast sporadiskt. Har tyvärr inte hunnit pilla med det något nämnvärt på sistone så jag vet inte vad som blivit ändrats/är fel.

  Det är lite synd att det inte fungerar tillräckligt bra för annars är det ju ett bra sätt att hålla koll på sajterna och deras undersidor.

 12. Jim Westergren skriver:

  Ok. Du kan väl slänga iväg ett mail till mig om du skulle hitta en lösning.

Comment