+ MENY
2011 Apr 27
10

Kolla Pagerank med Google Spreadsheets

Jag har under den senaste tiden använd Google Spreadsheets för att hålla koll på mina sajter, mina länkbyten och föra kommentarer om vart jag ligger i olika processer. Tänkte därför dela med mig av ett tips om hur man kan kolla flera sajters pagerank samtidigt i Google Spreadsheets.

Snabb kommentar om pagerank

lista flera sajters pagerank

Kolla flera sajters pagerank samtidigt i google docs

Det har ju blivit alltmer sällan som PR uppdateras och detta värdes betydelse för att mäta en sidas styrka har varit starkt omdebatterat. Istället försöker många värdera trustrank, inlänkar, diversifierad länkstruktur och sociala mätpunkter från facebook och twitter som offpage värdering av en sidas styrka. Dock finns det ju inga reella värden på dessa och därmed blir ändå pagerank viktigt vid tex länkbyten. Något som man egentligen kan ifrågasätt starkt, men nu är det så i alla fall.

Själv har jag aldrig varit med om att hög PR betyder bra rankning i olika serpar, snarare har det varit helt andra faktorer som påverkat mina sidor. Tex så har ju den här bloggen websimon PR 0 men rankar ändå ok på vissa inlägg. Det är förövrigt ganska märkligt att det är just PR 0 på denna blogg, men mer om det en annan gång. Nu över till google docs och spreadsheets för att kolla pagerank.

Kolla flera hemsidors pagerank i google docs – tutorial

Så hur kan man då kolla pagerank för flera sidor samtidigt i google docs (spreadsheets). Så här går det till:

 1. Öppna ett nytt spreadsheet i Google docs och döp det till valfritt namn
 2. Gå till ”insert” –> Script och sök på ”google pagerank”.
 3. Välj det översta scriptet google pagerank fetcher som är skrivet av joshlawson82@gmail.com och tryck på installera. Du får nu tillåta scriptet först och sedan är det installerat.

  Välja rätt script för pagerank

  Välj att installera scriptet google pagerank fetcher från joshlawson82

 4. Sedan skriver man sin lista i ena kolumnen med sina sajter som man vill hålla koll på pagerank på. I kolumnen bredvid skriver du i den översta raden =pageRank(A2) där A2 är den cell där den url finns som du vill kolla pagerank på.
 5. Det räcker att du skriver i formeln en gång och sedan kan du (precis som i excel) dra ner markören över alla rader så att du kan kolla pagerank på alla dina sidor.

Det kan vara värt att notera att du inte kommer att kunna köra mängder av domäner om och om igen då google har en begränsning för hur många domäner man kan kolla pagerank på samtidigt. Man kan kolla cirka 30st varje gång vilket fungerar bra för mig.

Läs också:

SPONSRAT - REKOMMENDERADE OCH TESTADE WEBBHOTELL:
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domän
City Network 74kr 250GB 5000GB Obegränsat
Binero 36kr 10GB 30GB Obegränsat
Surftown 36kr 10GB 30GB Obegränsat
One.com 12kr 3GB Fri 1
Loopia 83kr 5GB Fri Obegränsat
Strongbox 65kr 5GB 40GB Obegränsat
Om Simon Rybrand
Jag som driver den här bloggen heter Simon Rybrand. Här skriver jag om entreprenörskap, internetmarknadsföring och webbdesign.Jag driver framförallt sajten MatematikVideo.se där målet är att hjälpa så många som möjligt att lyckas med sina kurser i matematik.

10 Kommentarer

 1. Thomas skriver:

  Schysst tips detta, har aldrig använt mig av denna metod men är ju händigt att kolla upp Pagerank på flera webbsidor samtidigt. Härlig blogg detta hoppas du fortsätter blogga och lycka till med dina projekt nu i höst när du tar ledigt ett par dagar i veckan från ditt vanliga jobb.

  Thomas

 2. Simon skriver:

  Tack för hjälpen med detta!
  Btw, började läsa din blogg idag och gillar den verkligen!

 3. websimon skriver:

  Thomas: Tack! Jag tycker faktiskt det är ett rätt kul litet script om man ändå håller koll på alla sina sajter och undersidor via google docs/spreadsheet. Det kan ju även fungerar om du vill kolla pagerank på alla dina viktiga sidor på en webbplats för att se hur styrkan fördelas.

  Simon: Varsågod! Kul att du gillade bloggen!

 4. Fredrik skriver:

  Den här metoden var faktiskt helt ny för mig. Du levererar som vanligt simon, stort tack för detta tips :)

 5. websimon skriver:

  Varsågod Fredrik :-)

 6. […] skrev häromdagen hur man använder script i google docs för att kolla pagerank. Tänkte fortsätta med en guide på samma tema om hur man kollar sin google placering i […]

 7. Stefan Nilsson skriver:

  Det verkar tyvärr som att det inte fungerar.

 8. webSimon skriver:

  Hej Stefan, det fungerade tills i torsdag då Google ändrade sökväg till PR kollen. Alla script måste därför ändra sökväg för att de åter skall fungera. Jag tror att det bara kommer att vara att uppdatera scriptet så småningom om det har fixat det.

 9. Erik K skriver:

  Både mitt seoquake och seo spyglass har laggat ur sen googles uppdatering…. Inte bra.

 10. websimon skriver:

  Hej Erik, seoquake fungerar fortfarande, det som är skillnaden verkar vara att du måste klicka på det som man vill veta mer om i ”toolbaren”. Om detta är en nyhet eller tillfällig bugg vet jag inte. Däremot så tycker jag att det är en bra idé då det blir mindre requests som skickas och surfningen går snabbare och det blir mindre problem med att antal requests blir för många och man stängs ut ett tag.

Comment