+ MENY
2010 Sep 6
3

Google straff eller varför försvann min sida ur sökresultaten?

Så sitter man där framför datorn och funderar på varför hemsidan eller bloggen man jobbat med inte längre syns i sökresultaten. Det har jag gjort en del den senaste tiden. Här samlar jag ihop lite information jag hittat om google straff.

Vad behöver du ha koll på?

Det första dokument man bör ha koll på när man undrar vad man egentligen kan ha gjort fel är riktlinjer för webbansvariga. Där presenterar google grundläggande anvisningar hur de vill att man som sökmotoroptimerare skall bygga upp sin sajt. Man hittar här riktlinjer för design och innehåll och vilka tekniska aspekter som kan vara viktiga att tänka på. Dock nämns ingenting hur man vet vilket straff man fått eller vad det för egen del beror på. Google ger ju (som alltid) väldigt lite information om allt detta. Möjligtvis kan man få tag på någon ansvarig hos google om man är BMW men som liten affilliate är nog chansen mindre än mikroskopisk. Så det man gör är att vända sig till den man är straffad av ändå. Man googlar på problemet för att hitta folk som gått före och kan mer.

Vad kan google straff bero på?

 • Det varierar mycket i början: En vanlig anledningen att bli straffad eller sänkt i sökresultaten är egentligen inget straff. Snarare att i början av en sajts livstid så varierar det starkt var man rankar för det sökord man optimerar mot. Detta har jag varit med om på vissa av mina sajter som hoppat upp, ner och ur var och varannan vecka. Det bästa man kan göra är att vänta, vänta och vänta…
 • Länkfarmar: Detta är sajter som endast existerar för att utbyta länkar med varandra. Google gillar inte detta och straffar (ibland?) sajter som håller på med detta.
 • Dold text: Om man använder sig av s.k. dold text på sin sajt, exempelvis om man låter färgen på texten vara samma som bakgrunden. 
 • Massor av inlänkar snabbt: Ett annat problem kan också vara att man får/lägger till onaturligt många länkar på en gång till en sajt. Detta är inte särskilt naturligt eller tillåtet och kan göra att sidan blir straffad. Hur många länkar som är ok är svårt att avgöra. Jag har läst om alltifrån 10 till 700 som en maxgräns. Själv tänker jag att en till två länkar i veckan gör google glad :-)
 • Stort antal länkar med samma ankartext: Detta filter som kanske finns (allt är ju spekulationer) innebär att ett stort antal länkar går till sajtens index och har samma ankartext. Hur många länkar som krävs för detta vet jag inte. Detta läste jag på en rysk sajt efter tips från Herr-K.
 • Korslänkning mellan egna sajter: Om korslänkar alla sina sajter mellan varandra kan detta även straffas. I vilken utsträckning som detta inte får ske vet jag inte. Dock bör det väl antagligen endast vara ok med relevant korslänkning. Jag har dock sett sajter med mängder av korslänkningar mellan domäner och sajter och som inte straffas. Visserligen låg de inte top10 men en del låg därunder.
 • Duplicate Content: Det snackas en del på forum och liknande att samma innehåll på två olika sajter kan skada någon utav dem eller bägge. Men jag har även läst/hört att det är mycket sällan som man blir straffad/bannlyst totalt för detta.
 • Broken link: Detta innebär att din webbplats innehåller alltför många felaktiga länkar som pekar ut i intet i cyberrymden. Är lätt att åtgärda med broken link checker i wordpress
 • ”Dåliga länkar”: Man kan också bli straffad om man länkar till eller får länkar ifrån av google svartlistade domäner eller sajter.

Vad finns det för google straff?

 • 30+: Detta innebär inte att sökpositionen man sänks till är just 30 placeringar nedåt. Snarare mer än 30 placeringar. Detta kan variera. Vad detta beror på och hur man eventuellt kan ordna det beror på vad du tror av ovan metoder du kan ha gjort.
 • Google PageRank sänkning: Detta innebär att din PR sänks från 3 till 2 eller från kanske 6 till 5 om du är en som lyckats med det. Det får väl anses vara ett ganska milt straff då PageRank inte nödvändigtvis spelar roll för vad du rankar på i sökresultatet. Däremot är det värre att bli sänkt från högre pagerank då skalan är exponentiell. Det är alltså mycket svårare att gå från PR4 till PR5 än vad det är att gå från PR1 till PR2.
 • Bannlysning (google banned): Detta är det värsta straffet då man helt tas bort från indexeringen. Det enda man kan göra då är att försöka rensa upp fullständigt i sina spammiga metoder för att sedan begära omprövning av webbplatsen.

Något som jag anser mycket oroande med nästan alla av de straff jag listar ovan är att alla skulle kunna användas av konkurrenter som vill sänka din webbplats. Därför antar jag, eller kanske snarare hoppas, att google har något sätt att avgöra när det rör sig om otillåtna metoder från ägaren av sajten eller om någon bara vill sänka en konkurrent. Men här känner jag mig mycket osäker.

Jag har försökt hitta hur lång tid som straffen varar och informationen har varierat mellan 1-3 månader upp till år till för evigt (bannlysning). Så jag antar att om man har råkat ut för ett straff eller om hemsidan försvunnit ur sökresultaten så är det enda rationella man kan göra följande:

 1. Vänta någon eller några månader. Under tiden kan man rensa så mycket det nu går av de länkar som är irrelevanta eller som du anser överskrider riktlinjer för webbansvariga.
 2. Gör någon annan sajt eller radera hela paketet och gör om på annan domän om det är möjligt. Detta tycker jag är en ganska jobbig tanke då man eventuellt lagt mycket tid på sajten och även sökmotoroptimeringen av denna. Lärdomen här är, som jag skrivit om tidigare, är att ta det lugnt i början. MYCKET lugnt. Tålamod är en dygd i dessa sammanhang.

Eftersom jag får anses avancerad nybörjare på området sökmotoroptimering så vore det förstås mycket intressant att höra vad läsarna anser om detta mindre roliga område.

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

3 Kommentarer

 1. Wendels skriver:

  Fin lista 😉

  Det där med hur snabbt man bygger länkar tänkte jag spinna vidare lite på. Det påverkas av hur din länkbild ser ut. Det gör inget om du samlar 100 länkar i månaden, men det bör vara jämt. Visst att det ibland kommer in många länkar på en gång, men det viktigaste är att det flyter. Problemet är när det blir hackigt och oregelbundet. Google förstår att en ”händelse” kan göra att du plötsligt får många länkar, men då ofta till en specifik sida. Ju mer länkar som du får regelbundet, ju större hopp kan du göra i länkbeten. Det som blir problem är när du har 1-2 länkar i veckan, sedan får 100+ länkar i veckan, säg två eller tre veckor, och sedan har 1-2 länkar i veckan igen. Lägg sedan till att de länkarna kanske kommer från ”bad neighborhoods” är det riktigt surt.
  Jag har bara fått ett penalty en gång. Då räckte det med att vi fick in ~20 länkar på en vecka. Vi fick in länkarna från en lyckad push där vi gick igenom konkurrensens backlinks. Alltså vi hamnade nästan alltid bredvid en konkurrent, i bloggrolls, från bloggar i samma kategori – alla med en tbPR på ca. 3-5. Till och med en praktikant tyckte att det såg tillgjort ut. Det höll sig nere (vi låg plats 2 för ett 15-tal shorthead sökningar) runt sidan 3-4 i en vecka, men efter övriga länkar kom in och jämnade ut det så blev allt bra igen.
  När jag säger att det ”räckte” med ett 20-tal länkar så har det hänt att sidan dragit in 200 länkar på en vecka. Det som utlöste det hela var att det var ”relativt” likartade länkar med i det närmaste identisk ankar-text.
  För att trycka ut en kliché: omväxling förnöjer. Tydligen även Google.

 2. J skriver:

  Bra och tydlig sammanställning. Det finns ju flera tusen algoritmer som google använder för att ranka siter, men det här är verkligen obligatoriska grunder att kunna. Bra gjort!

 3. Lärorik artikel.
  Verkar som att jag har åkt in i 30+ filtret nu för första gången. Kan dock inte förstå det alls! 6 månader gammal site, Inga korslänkningar, 400+ relevanta länkar, visserligen med nästan samma ankartext på alla men det blir ju så när siten handlar just om det sökordet..
  Från pos 2 till 160.

  Får hoppas jag kommer in igen!

Comment