+ MENY
2011 Okt 3
14

Försöker lära mig VPS

Jag satte mig häromdagen och gick igenom webbkillens eminenta videogenomgång hur man skapar en egen Vps. Detta resulterade i en nyskapad sådan hos Glesys och en installering av virtualmin på denna.

Tidigare hade jag läst Olovs test av OpenPanel och funderat på om virtualmin verkligen var rätt väg att gå. Det gick ganska lätt att få igång det hela men som många nämnt tidigare så drar det lätt väldigt mycket RAM med virtualmin och Apache så jag skall nu utvärdera detta ett tag och se om det fungerar och är hållbart i längden.

Det handlar om länkar och IP adresser

För mig som affiliate och internetentreprenör handlar det hela om kontroll och funktionalitet. Jag vill själv kunna kontrollera vilka IP adresser mina sajter ligger på och vilken prestanda dessa tilldelas. Att bli ihopklumpad på en IP adress med 100 andra sajter som jag själv inte ens vet om vilka de är gör mig helt enkelt nervös. Förhoppningsvis kan jag nu slippa detta och låta de sajter jag satsar på bli mer unika.

Jag har fortfarande alldeles för mycket att lära mig om cloudlösningar för att kunna uttala mig om vad som är bäst och vad som fungerar. Jag vet inte ens hur man kopplar flera sajter och lägger olika IP adresser på dessa ännu. Men det är förstås något jag måste lära mig för att detta skall vara gångbart i längden.

Vilka erfarenheter har du från att äga och utveckla på VPS?

TJÄNA PENGAR PÅ NÄTET - REKOMMENDERADE AFFILIATENÄTVERK:
Nätverk Beskrivning
Adtraction Har ett stort utbud med stora aktörer och ett mycket enkelt användargränssnitt.
Adrecord Har väldigt många annonsörer i väldigt många olika kategorier, det finns säkert något som passar din blogg eller hemsida.

14 Kommentarer

 1. Stefan Johansson skriver:

  Välkommen till VPS-ernas värld!

  Jag konstaterade snabbt precis som du att Apache äter mycket minne, även om man optimerar Apache med fast-cgi. Jag valde då att testa Nginx och det ångrar jag inte. Läs mina kommentarer till Webbkillens videoguide (som är mycket bra) där jag beskriver detta lite närmare. Jag är absolut ingen expert på webbservrar, men tyckte det var relativt enkelt att få till konfigurationen för Nginx.

  • websimon skriver:

   Hej Stefan, tack för din kommentar, skall kolla in det i inlägget. Är ju själv totalfräsch på det här med vps men har gett mig den på att lära mig. Skall testa nginx istället för apache.

   Nu återstår det här med att få koll på pekningar och att ha flera ip adresser på samma VPS..

   • Stefan Johansson skriver:

    Jag har själv bara använt VPS i ca. två månader, men det har övertygat mig att fortsätta med det. Man får naturligtvis mer att göra och ett större ansvar för uppdateringar m.m., men jag tycker valfriheten och kontrollen gör det värt det.

    Nu finns det inget grafiskt gränssnitt till Nginx vad jag vet, så det blir att använda kommandotolken. Att peka domäner är inte så svårt att få grepp om, och att lägga till virtual-hosts är rätt enkelt när man fått bilden klar för sig. Även om jag inte är någon expert så får du gärna ställa frågor till mig med.

    • websimon skriver:

     Ok, jag skall försöka mig på nginx eller i alla fall något annat som inte drar så förbenat mycket minne som virtualmin. Skall först försöka utvärdera virtualmin och förstå det här med att ha två IP adresser. Sedan testa nginx så får jag se. Skulle ju vara grymt om man fick rådgöra med dig när man kör fast 😉 Skickar ett twitter

    • Stefan Johansson skriver:

     Jag funderar faktiskt på att sätta ihop en guide om hur man konfigurerar Nginx för WordPress. Tyvärr är tid en bristvara som för många av oss, men jag kanske har hunnit fixa det tills du utvärderat Virtualmin. På Virtualmins blogg skrev de i våras att de har med Nginx på agendan, men att det kommer att ta några månader. Det kanske inte är så långt bort. Som sagt, hör av dig om du funderar på något. :)

 2. Olof skriver:

  Tackar för länken Simon! Jag har fortfarande inte bestämt mig riktigt vad jag kommer köra men kommer i vilket fall som helst slänga ihop en guide hur du kommer igång med Openpanel och phpmyadmin, både till andra och så jag själv kan komma ihåg det. :p

  Gillar dock friheten att kunna ändra i alla inställningar vilket inte är möjligt om man har webbhotell, men kräver samtidigt en del ansvar och säkerhet så ingen oinbjuden kan få tillgång till fel saker.

 3. Legendarisk skriver:

  Jag har också gått i tankarna kring VPS av samma anledningar som du nämner i inlägget. Känner dock just nu att jag har alldeles för lite kött på benen.

  • websimon skriver:

   Man lär sig ju medan man testar, Jag tror att det är bra att våga ta små steg för att komma framåt. VPS är i alla fall helt rätt för mig just nu. Skall bara samla på mig lite mer information och kunskap på området så tror jag att det kommer gynna min verksamhet.

 4. Stefan Johansson skriver:

  Nu har jag på min blogg publicerat en guide hur du installerar och konfigurerar Nginx för WordPress, på en VPS hos GleSYS. Titta gärna förbi om ni är intresserade.

 5. Nabil skriver:

  Jag kör VPS hos Glesys och har gjort så i några månader. Oerhört smidigt.

  Har 11 olika IP-adresser till min disponering 😉

  • websimon skriver:

   Det låter Kanon att du är nöjd Nabil, själv så drog jag igång en VPS med virtualmin men var inte tillräckligt nöjd med det så nu har jag istället anlitat en serverguru för att köra nginx. Jag tror att jag kommer att vara nöjd med det i längden…

Comment